Många känner säkert till att man enligt jaktlagen måste anmäla till polis att man har kört på något av följande djur: björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.
Men det stannar inte där. Mats Berg är länsansvarig hos polisen för Nationella viltolycksrådet. Han säger att man ska kontakta polisen när man kör på såväl tamdjur som häst, ko och får, liksom husdjur som hund och katt. Även i dessa fall ringer man 112.
– Det är ju en trafikolycka, säger han.
Är katten chipmärkt, kan polisen se vem ägaren är i sin chipläsare.
Utöver dessa djur, finns det dessutom en rad fåglar och andra djur som det inte är straffbart att låta bli att ringa polisen om, när man har kört på eller hittat, men som man ändå bör göra. De kallas för statens vilt.
Förutom de fyra stora rovdjuren är det: myskoxe, fjällräv, utter, valar, fiskgjuse, bivråk, tornuggla, hökuggla, berguv, fjälluggla, lappuggla, slaguggla, rördrom, lunnefågel, salskrake, svarthalsad dopping, skärfläcka, gråspett, vitryggig hackspett, mellanspett, kungsfiskare, blåkråka, härfågel, sommargylling, fjällgås, skräntärna, svarttärna, storkar, örnar, glador, falkar och kärrhökar. De ska skickas till Naturhistoriska riksmuseet.
– Man kan skicka dem själv, men vi ser gärna att det går genom oss, säger Mats Berg.
Om det inte är akut, utan djuret redan är dött, ringer man 11414.
Är man osäker på om det är ett djur som man ska ringa polisen om, när man har kört på, tycker Mats Berg att det är bättre att man ringer en gång för mycket än en gång för lite.
Vissa rovfåglar kan vara väldigt svåra att skilja från varandra. Då kan det vara knepigt att avgöra om det är statens vilt eller inte. Polisen brukar ta en bild och skicka till en ornitolog i kniviga fall.
Att dessa arter ska skickas in till museet, beror på att de har ett högt naturvärde. Inskickade djur och fåglar undersöks noga. Bland annat kollar man efter olika miljögifter.
Olyckor med något av följande djurslag behöver man inte ringa till polisen om: grävling, räv, mink, mård, hare och ekorre. Ofta dör de direkt vid kollision med en bil, men om de bara blir skadade och ligger kvar och plågas eller kanske ger sig iväg från platsen, tycker Mats Berg att man kan ringa polisen ändå.
– Om man är rädd om djuret, tycker jag att man ska göra det. Vi har hundar som klarar av sådant också.