Många behöriga lärare i Västervik

Enligt Skolverket saknar många lärare på landets friskolor pedagogisk högskoleexamen. Men i Västerviks kommun ser det betydligt bättre ut, visar VT:s kartläggning.

Har examen. De flesta lärare på Västerviks kommuns friskolor är behöriga.Foto: Scanpix

Har examen. De flesta lärare på Västerviks kommuns friskolor är behöriga.Foto: Scanpix

Foto:

Västervik2007-06-02 00:25
Varannan gymnasielärare och 65 procent av grundskollärarna på Sveriges fristående skolor har ingen pedagogisk förskoleexamen. Det är fler obehöriga jämfört med bland de kommunalanställda lärarna där 86 procent har pedagogisk högskoleexamen.

Men på Västerviks kommuns fyra friskolor ser det bättre ut än genomsnittet.
- Alla som är tillsvidareanställda har pedagogisk högskoleexamen, men vi har även varit tvungna att anställa två obehöriga lärare. De är dock visstidsanställda och ska bytas ut till hösten, säger Svante Peterson, rektor på gymnasieskolan Östra akademin.
På Valstad naturbruksgymnasium är en person obehörig, men det är en 20 procentstjänst som beror på en sjukskrivning. Övriga 18 lärare har pedagogisk högskoleexamen.
På de två fristående grundskolorna, Västrums skola i Gunnebo och Josua kristna skola i Gamleby, har samtliga lärare pedagogisk högskoleexamen. Josua har dock en obehörig timvikarie.

Bland de kommunalanställda lärarna i Västervik har 88 procent av grundskolelärarna pedagogisk examen, om man räknar på heltidstjänster, vilket är lite bättre jämfört med resten av landet. På gymnasienivå ligger kommunen på samma nivå som resten av Sverige, 78 procent. Andel tillsvidareanställda ligger på ungefär samma nivåer bland kommunens grund- och gymnasielärare, vilket kan tolkas som att de flesta tillsvidareanställda är behöriga.
- Bland de tillsvidareanställda lärarna är andelen behöriga väldigt hög. Västerviks kommun är ganska strikt vad gäller behörighet och anställer väldigt sällan obehörig personal, säger Göran Fuchs, personalutvecklingsledare på kommunens barn- och utbildningskontor.

Östra akademins rektor Svante Peterson menar att det är lätt att få tag på behöriga lärare.
- När vi startade upp skolan kunde vi inte erbjuda hela tjänster, men nu när vi kan göra det är det många med examen som vill arbeta hos oss. Det är svårare att få tag i behöriga som undervisar i specialämnen som exempelvis ridning. Men då är det ju viktigare att personen i fråga är duktig i ämnet, säger Svante Peterson.

Men när det gäller vikariat är det svårare att få tag i behörig personal och Göran Fuchs har heller inget begrepp om hur många av vikarierna som är behöriga eftersom det är skolorna själva som anställer tillfällig personal.
- Det kan också hända att en lärare har pedagogisk högskoleexamen i ett ämne men undervisar i ett annat. Därför kan det Ibland vara svårt att tolka statistiken, säger Göran Fuchs.
Andel personal med pedagogisk högskoleexamen
Siffrorna gäller för läsåret 2006-2007 om inte annat anges.
Enligt Skollagen får personer som inte är behöriga endast anställas, om inte finns några behöriga som söker tjänsten samt om personen har den kompetens som krävs och kan undervisa (gäller anställningar utan tidsbegränsning).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om