Många barnmorskor lämnar yrket – av två skäl

Bristen på barnmorskor ökar, skriver Svenska barnmorskeförbundet i ett debattinlägg i dagens tidning. Men det beror inte främst på att det finns för få utbildade barnmorskor, utan att de väljer att lämna yrket på grund av låga löner och dåliga arbetstider.

Många barnmorskor lämnar yrket för bättre arbetstider och högre lön inom kommunen.

Många barnmorskor lämnar yrket för bättre arbetstider och högre lön inom kommunen.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2020-10-21 06:00

Svenska barnmorskeförbundets lokalförening i Kalmar län har genomfört en enkätundersökning bland de barnmorskor som slutat arbeta som barnmorskor i regionen mellan 2015 och 2019.

Emma Lindgren, barnmorska på förlossningen vid Västerviks sjukhus och förtroendevald i barnmorskeförbundet, berättar att de angett främst två skäl för att sluta arbeta som barnmorskor: arbetstider och löneutveckling.

– Många har försökt gå ner i tid, men fått veta att det inte finns utrymme i personalstyrkan. En del vill sluta jobba treskift, men får till svar att de är anställda på treskift, säger hon.

Barnmorskeförbundet efterlyser en större flexibilitet och möjlighet att kunna anpassa arbetstiderna.

– Just nu tappar vi fler och fler av den ordinarie personalen och det blir fler bemanningsbarnmorskor, säger Emma Lindgren.

Maria Petersson är avdelningschef för BB- gyn- och förlossningsavdelningarna i Västervik. Hon berättar att arbetsgivaren försöker göra det de kan för att ge personalen ett visst mått av flexibilitet.

– Det gör vi genom att rotera mellan gyn och förlossning och mödravård och förlossning, säger hon.

– Men ju färre man är som ska dela på uppgifterna desto tuffare blir det.

Maria Petersson anser att de skulle behöva fyra eller fem heltidstjänster till, och då helst barnmorskor, för att avdelningarna skulle räknas som fullt bemannade.

Mattias Adolfson (S) är regionråd och ordförande i personalutskottet. Han berättar att den vården som är bemannad dygnet runt, är den som är svårast att rekrytera till.

– Här tittar vi på hur vi ska kunna förbättra villkoren för att göra det mer attraktivt.

Regionen har arbetat med att få upp ingångslönerna för nyutexaminerade barnmorskor, något som Emma Lindgren självklart tycker är bra.

– Men många upplever att löneutvecklingen är för dålig och när nyanställda får samma lön, eller går om erfarna barnmorskor, tröttnar man.

Då väljer en del att ta sjuksköterskejobb inom kommunen för att få upp sin lön.

Just här har regionen valt att göra en ny satsning under året för att justera upp lönerna, berättar Mattias Adolfson.

Han har nu bjudit in barnmorskeförbundet för att berätta om resultaten från undersökningen och vad de har för förslag till förbättringar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!