I Sverige finns, enligt VVS-fabrikanterna, omkring 950 000 små avlopp och enligt Havs- och vattenmyndigheten har 240 000 av dessa enbart slamavskiljning. Det innebär att de egentligen varit olagliga sedan 1969.
Under 2016 arbetade Havs- och vattenmyndigheten fram ett nytt lagförslag. Men inga beslut fattades och regeringen tillsatte en utredning angående avlopp.
– Orenat avloppsvatten i dricksvatten och badsjöar är ett allvarligt problem och beror ofta på dålig rening och läckage från små avlopp, skriver Anders Mårtensson, vd för VVS-fabrikanternas råd i pressmeddelandet.
Enligt en enkät som rådet har gjort med landets kommuner beviljades i Västervik tillstånd för att åtgärda 4,66 procent av de små avloppen i Västervik. Det innebär, skriver rådet, att det i den här takten skulle ta 21 år innan alla avlopp i kommunen håller en tillräckligt hög standard.
VVS-fabrikanternas råd anser nu att fastighetsägare med enskilt avlopp redan nu bör kontrollera att anläggningen håller tillräcklig standard. Och åtgärda det hela om den inte gör det.