Många av de 100 nya jobben kan gå Västerviksborna förbi

Kriminalvårdsstyrelsen kräver viss kompetens hos den personal man ska anställa.

Västervik2004-10-30 01:00
Torsdagens glada arbetsmarknadsnyhet i Västervik om att en väntanstalt för dömda personer omgående ska byggas upp i höghuset vid Norra sjukhuset gav hopp åt många av de över tusen arbetslösa i Västervik.
Men det är långt ifrån självklart att det blir just dessa arbetslösa som får alla 75-80 nya jobb på väntanstalten. Många av jobben kan gå Västerviksborna förbi.
En datakörning hos kommunens Inflyttarservice visar att 96 personer av de som anmält sitt intresse av att flytta till Västervik har exakt rätt bakgrund för dessa jobb. Några är till och med kriminalvårdare redan i.dag.
? Inte tror jag att alla de nya jobben går till inflyttande personer, säger spontant kommunchef Conny Jansson.

? I och för sig har kriminalvården satt en kompetensprofil för de som ska börja jobba på väntanstalten. Man ska ha treårigt gymnasium och det är en merit om man därtill har vårdutbildning, till exempel sjuksköterska, eller någon utbildning inom den social sidan. Till exempel socialsekreterare. Precis denna bakgrund har de 96 personerna.
? I första hand måste dock de som går arbetslösa här i Västervik erbjudas att söka tjänsterna. Det är dock kriminalvårdsstyrelsen som anställer, säger Conny Jansson som berättar att kommunen på måndag ska ha ett möte med bland annat arbetsförmedlingen om hur man ska hantera dessa frågor.
? Det är viktigt att det blir en bra lösning både för kriminalvårdsstyrelsen och för de arbetslösa i Västervik, säger kommunchefen.

Han berättar att kommunen nu ska erbjuda kriminalvården sina datauppgifter på de 96 personer som vill flytta hit. Uppgifter kriminalvårdsstyrelsen kan använda sig av i sin rekryteringsprocess.
En väntanstalt är något helt nytt i Sverige. Två sådana byggs nu, en i Västervik med 100 platser och en på västkusten med 50.
I.dag är landets häkten överfulla på grund av att där sitter 400 redan dömda som det inte finns plats för på något fängelse. Väntanstalterna ska nu avlasta häktena. Här ska de dömda sitta i väntan på att få åka vidare till en ledig fängelsecell.
2008 får Västervik ett nytt storfängelse med 100 platser, vilket innebär ungefär lika många anställda.
När det fängelset står klart ? och ett lika stort i Kalmar samtidigt har byggts ? kanske inte väntanstalten i höghuset på Norra sjukhuset längre behövs. Då överförs förmodligen väntanstaltens 75-80 kriminalvårdare till det nya fängelset.

? Ingen vet om väntanstalten får vara kvar då fängelset står klart. Men det kan ju bli så att den behövs även i framtiden om antalet dömda bara fortsätter att öka, säger Conny Janson.
Inte något talar för att det nya fängelset byggs på Norra sjukhusets område. Det är inte ens säkert att det byggs i tätorten.
? Vi vet inga detaljer ännu. Först måste vi invänta de krav byggherren ställer. Vi har ännu ingen aning om vad man har tänkt sig, säger stadsarkitekt Per Knutsson.
? Ska fängelset byggas inne i tätorten eller i någon av kommunens mindre orter? Ett Västerviks eget Alcatraz på en ö ute i skärgården? Eller vill man kanske, som på många andra håll i landet, bygga det nya fängelset på landet strax utanför Västervik, säger Per Knutsson som personligen anser att ett fängelse ej ska ligga alltför nära en större tätort.
? Jag tror det blir svårt att få människor att acceptera det. Fängelsets funktion är dock det mest viktiga.

Arbetsförmedlingens chef i Västervik, Gisela Wahlberg, gläds mycket åt de till en början 75-80 nya jobben i Västervik:
? En positiv händelse av det här slaget var precis vad som behövdes just nu i Västervik. Vi har över tusen öppet arbetslösa och därtill 600 personer som genomgår olika arbetsmarknadsprogram.
? Jag är ganska övertygad om att åtskilliga arbetslösa Västerviksbor kommer att passa bra som kriminalvårdare på den nya väntanstalten. Både sådana som redan nu går arbetslösa och de som framöver blir arbetslösa från bland annat Electrolux. Det här kommer att fixa sig på ett bra sätt, säger Gisela Wahlberg.

Det nya fängelset i Västervik blev den stödåtgärd för Västervik som regeringen länge hade utlovat, efter Electroluxnedläggningen. I våras lovade till och med statsminister Göran Persson personligen att stödja Västervik.
Av de 88 nya statliga myndigheter under åren 1992-2002 har 65 lokaliserats till Stockholm. Inte en enda myndighet har lokaliserats till Kalmar län.
Västerviks kommunchef Conny Jansson låter ana att det framöver kan bli tal om ytterligare många nya jobb i Västervik. Både i form av företagsetableringar och utveckling av befintliga företags verksamheter.
Till exempel jobbar kommunen hårt med att få in flera nya verksamheter i den snart tömda Electroluxfabriken.
? Det här är en process som som tar tid. Det gäller att sy ihop lösningar som på sikt blir bra för Västervik och dess invånare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om