Många arbetsgivare kontrollerar sina anställdas internetvanor

Varannan arbetsgivare kontrollerar de anställdas internetsurfande under arbetstid, visar en rapport från Datainspektionen. I Västervik är landstinget en av de arbetsgivare som då och då kollar sina anställda.

Kontrollerad. Det är inte omöjligt att chefen ser vilka hemsidor du besöker på datorn på din arbetsplats. En rapport från Datainspektionen visar att ungefär varannan arbetsgivare övervakar sina anställda.FOTO: ANDERS STEINER

Kontrollerad. Det är inte omöjligt att chefen ser vilka hemsidor du besöker på datorn på din arbetsplats. En rapport från Datainspektionen visar att ungefär varannan arbetsgivare övervakar sina anställda.FOTO: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-01-14 00:25
"Loggar granskas och trafiken följs nogsamt och det går att se exakt vilka sidor som besökts när och av vem eftersom var och en lämnar elektroniska spår som går att följa."
Så står det i det dokument som landstinget i Kalmar län har tagit fram med etiska regler för internetsurfande under arbetstid.

Men enligt Gunilla Dicksson, informationssäkerhetsansvarig på landstinget, sker inga regelbundna kontroller av de anställda.
- Det är inte så att vi dagligen går in och kollar vad de anställda gör på sina datorer, utan det är om vi misstänker att någon missbrukar internet som vi gör de här kontrollerna. Personalen måste ju få ha lite integritet.

Men landstinget i Kalmar län är långt ifrån den enda arbetsgivaren som då och då gör kontroller av sina anställdas internetvanor. I den rapport som Datainspektionen publicerade i går framkommer att ungefär varannan arbetsgivare övervakar de anställdas surfande under arbetstid.
Många arbetsgivare hänvisar till säkerhetsskäl för sina kontroller. Ett annat skäl som anges är att man vill förhindra att anställda surfar på pornografiska eller rasistiska hemsidor.

Det är också något som Gunilla Dicksson på landstinget i Kalmar län anger som en anledning till att kontroller görs.
- Misstänker vi att någon har varit inne på en oetisk sida så kan vi gå in och se om det finns fog för misstankarna, säger hon.
Rapporten från Datainspektionen visar också att nio av tio arbetsgivare i dag har en policy för vilka regler som gäller när de anställda surfar på jobbet. Det gäller bland annat om det är tillåtet att surfa privat under arbetstid, vilka sidor som inte är tillåtna att gå in på och om det sker någon kontroll av de anställda.
- Det är inget fel att göra de här kontrollerna, men det måste finnas tydliga riktlinjer för vad som gäller. Det är viktigt att de anställda vet vilka regler de ska följa, säger Hans Kärnlöf på Datainspektionen.

Någon skillnad mellan privata arbetsgivare och offentlig sektor kan Hans Kärnlöf inte se. Bland de arbetsgivare som finns med i rapporten från Datainspektionen finns både kommunala nämnder, landsting, statliga verk och privata företag.
På Västerviks kommun säger informationschefen Gunnar Boman att det inte sker någon övervakning av de anställdas internetsurfande.
- Vi ser inget behov av det. Några oegentligheter har vi aldrig märkt, utan vi litar på våra anställda.
Liknande tankegångar finns också hos privata Länsförsäkringar i Kalmar län, där personalansvarige och vice vd:n Tomas Östin berättar att man tror att de anställda har tillräckligt med sunt förnuft för att följa den policy som finns nedskriven.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om