Många arbetar utan lön
Foto: HENRIK MONTGOMERY/Pressens Bild Per Norström arbetar som juridisk volontär för organisationen Swera, Svensk flyktinghjälp.
Foto:
Efter katastrofen i Asien och förstörelsen efter orkanen i Sydsverige fick många upp ögonen för hur viktigt det är med frivilliga hjälpinsatser. Men ideella insatser behövs inte bara efter kriser. Det är många som jobbar utan ersättning till vardags också.
Faktum är att vi jobbar lika många timmar ideellt varje år som den totala arbetstiden i Sveriges tio största företag. Det rör sig om allt från hantverk till social omvårdnad och administrativa uppgifter. Vissa frivilligorganisationer, som Bris och Stadsmissionen, måste till och med avböja hjälp eftersom det är så många som vill jobba hos dem.
Enligt demokratiutredningen från 1999 är varannan svensk engagerad i någon typ av frivilligt, obetalt arbete. Då räknas också arbete i bostadsrättsföreningar och liknande in. Ökningen av volontärengagemang har framförallt skett inom socialt inriktade organisationer.
För att underlätta samordningen mellan de som vill göra en insats och de organisationer som behöver hjälp startades Volontärbyrån för tre år sedan. Amelie Silfverstolpe var initiativtagare och hon håller fortfarande i verksamheten. I utlandet har det sedan länge funnits volontärbyråer men de har varit mer kvartersbaserade. Man tittar in på kontoret och frågar vad man kan göra.
Amelie Silfverstolpe valde att i stället använda moderna, digitala hjälpmedel för att på bästa sätt kunna matcha volontärer med frivilligorganisationer utan att begränsas geografiskt. Och hittills har det fungerat bra ? över 70 procent av volontärerna stannar inom den organisation där de fått sitt uppdrag.
Många av Volontärbyråns volontärer är yngre. Möjligen beror det på det nätbaserade söksättet. Dessutom passar det de yngre att söka med utgångspunkt från vilken arbetsuppgift de vill göra. I vilken organisation de sedan hamnar är av underordnad betydelse.
? Om man vill göra en insats ska man först och främst tänka igenom vad man vill göra, varför, och hur mycket tid man är villig att lägga. Det är bättre att börja lite lugnt i stället för att lova för mycket, säger Amelie Silfverstolpe.
Det är också viktigt att skriva ett avtal med uppdragsgivaren, som på vilket annat jobb som helst. Vilka är volontäruppgifterna, när ska de göras, vem är kontaktperson om man blir sjuk och finns det någon försäkring som omfattar också volontären? Det sistnämnda är inte minst viktigt.
? Vi på volontärbyrån förmedlar bara kontakterna. Ansvaret för volontären ligger sedan på frivilligorganisationen där han eller hon är engagerad.
Blir det problem ibland?
? Som med andra jobb händer det att frivilligorganisationerna rekryterar volontärer som inte riktigt passar för uppdraget. Vi har utbildningar för dem så att de ska lära sig administrera, organisera och hantera sina frivilliga på bästa sätt.
Fakta Ideellt arbete? Cirka 52 procent av befolkningen är ideellt engagerad.
? Vi lägger i genomsnitt 12 timmar per månad på ideellt arbete.
? På ett år utförs 480 miljoner ideella arbetstimmar.
Länkar:
www.swera.se
www.socialforum.se
www.volontarbyran.org
? Vi lägger i genomsnitt 12 timmar per månad på ideellt arbete.
? På ett år utförs 480 miljoner ideella arbetstimmar.
Länkar:
www.swera.se
www.socialforum.se
www.volontarbyran.org
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!