– Många är oroliga för att bli av med sin telefon, helt i onödan.
Det menar Lotti Jilsmo som nästan dagligen får ta emot mejl och telefonsamtal från oroliga landsbygdsbor eller deras anhöriga.
– Man tror att man kommer att drabbas av nedläggningen och att den fasta telefonen kommer att försvinna helt. Man har läst om att telefonerna ska försvinna på landsbygden. Då tror man att man är drabbad, eftersom man bor på landsbygden.
– Det är cirka 1 200 abonnenter som berörs av den här nedläggningen, den absoluta majoriteten av de som bor på landsbygden får behålla sin telefon, säger hon.
Lotti Jilsmo vill förtydliga vilka som berörs, och det är bara de som informerats brevledes.
– Information har bara gått ut till de som berörs. Om man inte fått något brev från Telia så behöver man inte vara orolig, då berörs man inte.
Hon säger att missförstånden kan ha flera orsaker.
– Vi i kommunen kanske kunde informera bättre. Information fungerar på två sätt, det som vi säger och det som man hör. En orsak kan också vara att media har en tendens att klumpa ihop landsbygden. I det här fallet rör det sig om en förhållandevis liten del av landsbygden som drabbas.
– Det som gör mig illa till mods är om de sitter folk i bygden och oroar sig för något som inte kommer att hända. Om man inte fått något brev från Telia i sin brevlåda kan man sätta sig ned och ta en kopp kaffe och ringa en släkting, från sin kopparledning.