Under det första halvåret i år har fler ansökt om skuldsanering i Västervik än i någon annan kommun i länet. Det visar färska siffror från Kronofogdemyndigheten.
Anna Öberg, budget- och skuldrådgivare på Västerviks kommun, vet inte varför det är så många just i Västervik - men tror att den generella trenden har olika orsaker. En är att allt fler faktiskt är skuldsatta i dag. En annan är att det blivit mindre "skämmigt" att söka hjälp, efter att tv-program som Lyxfällan lyft problemet.
- Man förstår att det kan vara en hjälp, och att det finns fler som har problem.
Marie Moberg, teamchef på Kronofogdens skuldsaneringsenhet i Kalmar, säger att ansökningarna om skuldsanering ökar mest i områden med många industrier och hög arbetslöshet.
- Det har varit många varsel, och man kan se att det påverkar.
I juli 2011 förenklades lagen om skuldsanering, för att ge fler möjlighet att ta sig ur skuldfällan. Men även om fler ansökningar har kommit in, så har inte de beviljade ansökningarna ökat i samma takt. Andelen som beviljas skuldsanering ligger kvar runt 60 procent.
En förklaring kan vara att det inte är helt lätt att få sin ansökan beviljad. Anna Öberg förklarar att man måste uppfylla en rad kriterier. Dels ska den sökande vara så skuldsatt att den inte kan betala skulden "inom överskådlig framtid". Kronofogden tar även hänsyn till hur stor inkomst man har, och om man har ett brottsligt förflutet.
I slutändan är det en bedömningsfråga - och vilket beslut myndigheten ska ta är svårt att förutse.
- En del blir otroligt besvikna om de inte får skuldsanering, de hänger upp sig på den här skuldsaneringsansökan.
Skuldsanering är inte, som några kanske tror, en "quick-fix", där andra går in och löser ens problem. I stället handlar det om ett åtagande från den sökandes sida. Betalningsplanen måste skötas prickfritt, och sköter man sig inte kan skuldsaneringen avbrytas.
Misslyckas man är det kört - det går bara att få skuldsanering en gång i livet. Därför gäller det att inte ansöka om skuldsanering om man inte tror sig klara av det.
Men det finns annan hjälp att få. På kommunens budget- och skuldrådgivning kan vem som helst få stöd och råd i pengafrågor, utan kostad. Anna Öberg tycker att fler borde göra det.
- Tyvärr finns det många som går för länge innan de ber om hjälp.