"Man måste ha en stark vilja"

Att samarbeta och att skaffa sig kontakter. Sådant lär man sig när man startar UF-företag på gymnasiet.

En praktisk checkbricka att fästa på kundvagnen. - Hittills har vi sålt 130 stycken, berättar Louise Olsson.

En praktisk checkbricka att fästa på kundvagnen. - Hittills har vi sålt 130 stycken, berättar Louise Olsson.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-02-05 00:06
Det berättar gymnasisterna Sara Larsson, Elin Landerdahl, Louise Olsson, Simon Ackrell, Matilda Törnlöf och Adéle Gustafson. De går tredje och sista året på Samhälls/Ekonomiprogrammet vid Västerviks Gymnasium och har sedan i höstas drivit eget företag. - På vårt program kan man välja mellan att genomföra ett projektarbete i någon form eller att starta och driva företag under ett års tid. Alla i vår klass valde att driva företag, berättar Elin Landerdahl.Ung Företagsamhet är ett utbildningskoncept för gymnasieelever mellan 16 och 20 år som innebär att ungdomarna får stöd och hjälp av lärare och rådgivare från näringslivet under arbetets gång. - Under ett läsår får eleverna uppleva ett företags livscykel genom att starta, driva och avveckla ett UF-företag, berättar Mats Wredberg som är ansvarig för UF-projektet på Västerviks gymnasium. - Att vara UF-företagare är jätteroligt. Man får verklig förståelse för vad det innebär att vara entreprenör. Vi har ju läst olika ekonomikurser under årskurs två och tre. Nu får vi omsätta våra teoretiska kunskaper i praktiken, säger Adéle Gustafson.- Att få erfara att något som till en början bara var en vag idé faktiskt kunde bli en gångbar produkt, och ett företag, var häftigt och lärorikt, menar Matilda Törnlöf.För att bli en framgångsrik företagare krävs att man är kreativ, har en stark vilja, tror på sin idé, vågar satsa ordentligt samt är tålmodig och flexibel, menar gymnasieungdomarna.- Man måste ha "go", köra fullt ös och inte vara rädd för att kontakta folk eller att fråga om hjälp, säger Simon Ackrell.Matilda Törnlöf och Adéle Gustafsons UF-företag heter Vinyl art. De driver bolaget tillsammans med klasskompisarna Rikard Englund och Christopher Malmberg. Affärsidén är att återanvända gamla vinylskivor som smälts ner och omformas till runda och fyrkantiga skålar i olika storlekar. Skålarna säljs nu i flera Västerviksbutiker.- Vi har gjort flera hundra, berättar de.Sara Larsson, Elin Landerdahl, Louise Olsson och Simon Ackrell har utvecklat en checkbricka, med penna, för kundvagnar. - Man sätter fast den i vagnens myntfack. På brickan kan man sedan fästa sin inköpslista och bocka av vad man lagt i efter hand, berättar de.- Vår ursprungstanke var att ta fram en produkt som kan förenkla för människor i vardagen. Idén kläcktes av några UF-företagare före oss. Nu har vi vidareutvecklat den. - Målsättningen har varit att gå med vinst, och det har vi gjort. Det har gått bättre än väntat. Hittills har vi sålt 130 stycken, säger Louise Olsson.Flera Västerviksföretag har sponsrat dem med material till brickorna.- Sedan böjer vi till dem hemma i Elins garage, berättar Sara.Kan ni tänka er att starta eget igen så småningom?
- Det är inte omöjligt, säger Sara Larsson, Elin Landerdahl, Louise Olsson och Simon Ackrell.- Absolut! Det kommer vi att göra, säger Matilda Törnlöf och Adéle Gustafson.På Ung Företagsamhets hemsida kan man läsa att 23 procent av de elever som gått Ung Företagsamhets utbildningsprogram driver eget företag inom tio år efter avslutat gymnasium.
UF
Ung Företagsamhet är en ideell organisation som sedan 1980 verkar för att införa företagsamhet och ett engagerat näringsliv i det svenska utbildningssystemet. Genom Ung Företagsamhets utbildningar ges ungdomar möjlighet att utveckla kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap. Sedan starten 1980 har verksamheten utvecklats och efterfrågan från utbildningssystemet ökat varje år. Läsåret 2007/2008 drev 15 735 ungdomar 4 635 UF-företag runt om i Sverige. Källa: Ung Företagsamhet (www.ungforetagsamhet.se)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om