"Man märker hur mycket jobb det är"

200 kilo nötfärs och 3000 biffar senare är det snart dags att leverera. Nio kockelever på restaurangskolan fixar det sista innan deras mat ska serveras på gymnasiet.

Christopher Linde vill helst jobba på en mindre restaurang i framtiden men tycker att det är kul att testa storkök under ett par dagar.

Christopher Linde vill helst jobba på en mindre restaurang i framtiden men tycker att det är kul att testa storkök under ett par dagar.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-04-29 10:21
Eleverna har varit i skolan sedan sex på morgonen för att laga mat åt hela gymnasiet. 1600 portioner med fetaostfyllda biffar med couscoussallad, hoummus, tzatziki och eget bröd till har det blivit.- Det är lite ansträngande när det är så mycket, i vanliga fall blir det lite mer finlir, säger eleven Christopher Linde. Tisdagens övning, som började redan på måndagen med biffarna, har gett perspektiv på storsköksmat. - Man märker hur mycket jobb det är. Det är knepigt att räkna ut exakt hur mycket det kommer att gå åt. Blir det fel åt något håll blir det dyrt och mycket svinn, men det är det som är utmaningen, säger Linde. Läraren Mikael And är nöjd med elevernas insats och berättar att övningen genomförs tillsammans med Skol IF i en satsning på hälsosam mat. - Vi hoppas att det uppskattas och att eleverna känner skillnad i smak och nyttighet.Han är inte särskilt imponerade av näringsinnehållet i den vanliga skolmaten.- Vi försöker visa att det går att få bra mat till en bra kostnad. Det är inte så nyttigt med de där kartongerna med tillsatser som serveras i vanliga fall. Här använder vi bara naturliga råvaror.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om