"Man kan inspireras av varandra"

Innan lektionen i kinesiska börjar ställer sig eleverna vid sina bänkar. - Hej mina studenter, säger läraren Chén Jian, eller Jenny som är hennes engelska namn.

Ovanför de kinesiska tecknen skriver Jenny orden med en fonetisk skrift som ska ge fingervisning om uttalet. Eleven Andreas Lenner får hjälpa till att skriva.

Ovanför de kinesiska tecknen skriver Jenny orden med en fonetisk skrift som ska ge fingervisning om uttalet. Eleven Andreas Lenner får hjälpa till att skriva.

Foto: Anders Steiner

Västervik2008-04-23 00:06
- God dag fröken, god dag klasskamrater replikerar studenterna.Efter dessa hälsningsfraser, på kinesiska, kan lektionen börja.I två månader kommer Jenny att bo i Västervik och undervisa gymnasieungdomar på Östra Akademin i kinesiska. Detta tack vare ett utbyte Östra Akademin har med en skola i Hangzhou, i sydöstra Kina, där Jenny i vanliga fall bor och arbetar.Hangzhou är en vacker turiststad med närmare fem miljoner invånare, berättar hon.Det svenska och kinesiska skolsystemet skiljer sig åt på många punkter, påpekar Jenny. Framförallt har barnen och ungdomarna i Kina mindre frihet än vad de svenska barnen har.Skoldagen börjar tidigt på morgonen och efter skolans slut stannar barnen kvar och gör sina läxor. - Inte förrän vid nio-tiden på kvällen är det dags att åka hem, berättar hon.- I Sverige pratar barnen mycket med varandra på lektionstid och går ut och in ur klassrummet så mycket de vill. Så fungerar det inte i Kina. Där lyssnar eleverna noga på sin lärare. Där är klasserna också mycket större och därför är det extra viktigt att hålla det tyst och lugnt. Det gäller att räcka upp handen när man vill ha ordet. I Sverige pratar eleverna rätt ut när de vill säga något.Alla kulturer har bra och dåliga sidor, poängterar Jenny. Och utbyte mellan olika länder är positivt tycker hon.- Man kan ju inspireras av varandras goda sidor, säger hon.Vad tycker du att den svenska skolan kan lära av den kinesiska och vice versa?
- Jag tycker att de svenska barnen bör lära sig att respektera de vuxna och varandra. Respekt för andra helt enkelt. De skulle även kunna lära sig att arbeta lite hårdare.- I Kina kan vi lära från Sverige att ge barnen större frihet och att låta dem uttrycka sig fritt, säger Jenny.Freja Busby och Susanne Nilsson går första året på samhällsprogrammet på Östra Akademin. I vanliga fall har de Oskar Sundberg i kinesiska men undervisas av Jenny fram till sommaruppehållet.- Den största skillnaden är väl att det är mer strikt på Jennys lektioner och att hon är väldigt petig med uttalet, säger Susanne.- Dessutom hålls genomgångarna på engelska. Det är ovant och ganska svårt, men ger ju bra träning samtidigt, säger Freja.Vad tycker då Jenny, från miljonstaden Hangzhou, om småstaden Västervik?
- Jag tycker om den här staden och hoppas på att kunna komma hit igen någon gång. Luften är ren, himlen är blå och så tycker jag att husen är väldigt söta, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om