"Man blir korkad av att banta"

Ta inte bort guldkanten i tillvaron. Kanske räcker det att byta ut chokladen mot sega råttor, råder Ann Sandberg.

Västervik2002-08-29 06:00
Det som gjorde att Ann Sandberg ville bli kostrådgivare var alla hysteriska bantningsmetoder som vi ständigt överöses med. Folk som vill tjäna pengar på bantningspiller och kvällstidningar som gör allt för att sälja lösnummer med tips om "att så går du ner 10 kilo på två veckor".
-Det här är en mycket ful bransch, säger hon.
- Ofta är det mat som gör livet värt att leva.
Sedan ett par veckor är hon kostkonsult på Tjust rehab. Innan jobbade hon som hushållslärare på restaurangskolan i Gamleby.
Enligt Ann Sandberg faller alla bantare förr eller senare tillbaka i sina gamla hjulspår.
- Jojobantning är farligt för kroppen bland annat genom att ämnesomsättningen förändras. Det är inte nyttigt att gå ner i vikt fort.
- Dessutom blir man trög och korkad av att banta.
Det blir man också av att äta fel mat. Ann Sandberg har själv varit inne i onda matcirklar.
- Jag levde på kakor och godis på grund av att jag inte hann äta. På den tiden gick jag omkring med ständig huvudvärk.
Hennes tips är istället att hitta sin guldkant i tillvaron. Att bli en livsnjutare.
- Även det är en omfattande process men det är inte krångligt eller tråkigt, menar hon.
- Det handlar inte om att säga "ajabaja" utan att bli mer uppmärksam på vad man stoppar i sig.
Ann Sandberg tittar istället på hur varje måltid ser ut för varje enskild person.
- Brukar du till exempel äta en chokladkaka framför tv:n? Då kanske det vore bättre att byta ut chokladen mot sega råttor, som faktiskt inte innehåller något fett, säger hon och poängterar att hon inte är sockermotståndare.
- Det finns bättre och sämre godis, precis som det finns olika bra ostar.
Hon trycker på att det är viktigt att inte förändra sin livssituation. Det gäller att förbättra livsstilen, med små ingrepp.
- Det tar lite längre tid att gå ner i vikt men det blir bestående och man mår bra.
Snabbmat är inget Ann Sandberg rekommenderar. Men det är inte för att maten är fet.
- Ibland kan en sallad på restaurang vara fetare än att äta på McDonalds. Mycket tack vare osten och dressingen. Jag är emot snabbmat för att jag tycker att maten ska vara en njutning.
Ann Sandberg avskyr när folk uppfattar henne som präktig bara för att hon är kostrådgivare. Hon framhåller gång på gång att hon absolut inte är en hälsoguru.
- Jag är en livsnjutare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om