För 40 år sedan var snittiden på BB efter en vaginal förlossning 5,7 dygn, enligt statistik från Socialstyrelsen. Idag stannade de nyförlösta mammorna oftast inte ens två dagar på sjukhuset – och så kort som förra året (1,6 dygn) har den genomsnittliga vårdtiden inte varit någon gång under de år som mätts.
– Det har verkligen sjunkit mycket över tid, precis som i sjukvården i övrigt. Men de senaste tio åren har det inte sjunkit med samma hastighet, säger Anna Sandström, biträdande överläkare i obstetrik på Karolinska i Solna, till nyhetsbyrån Siren.
Hon fortsätter;
– Minskningen mellan 2019 och 2020 tror vi kan vara en pandemieffekt, men det går inte riktigt att utläsa ur statistiken.
Enligt Anna Sandström är det viktiga att vissa vårdkriterier är uppfyllda innan familjen får åka hem, såsom en undersökning av barnet av både barnmorska och barnläkare. Mamman ska också genomgå kontroller av barnmorskan.
– Det är också viktigt att det finns en planerad uppföljning för både barn och mamma och att man kan få stöd och kontakt om man behöver.
På Västerviks sjukhus var medelvårdtiden efter en vaginal förlossning något högre än i riket förra året, 1,7 dygn. Omföderskor stannade i snitt 1,4 dygn och förstföderskor 2,2 dygn.
Efter ett kejsarsnitt är medelvårdtiden längre. Genomsnittet för riket är 2,7 dagar och i Västervik låg det på 2,3 dygn. År 1980 fick mammorna stanna i genomsnitt 8,3 dagar på sjukhus efter ett kejsarsnitt.