Målserumstippen en het potatis
Länsstyrelsen har en rad invändningar mot hur Västerviks kommun planerar att bygga ut Målserums avfallsanläggning. Bland annat ifrågasätts nuvarande placering. Man vill ha bättre utrett vilka alternativ som finns eller om det går att dela verksamheten.
Delade meningar. Länsstyrelsen och Västerviks kommun har olika syn på framtiden för Målserums avfallsanläggning. Foto: MATILDA AHL
Foto:
- Som nylokalisering skulle platsen inte kunna godtas, skriver länsstyrelsen i ett yttrande till miljödomstolen i Växjö.
Rickard Wester, miljösamordnare på teknisk service på kommunen, menar att man redan belyst alternativa placeringar och att de är sämre.
- Målserumsområdet är redan förstört. Varför ska vi då förstöra ett område till? frågar han sig.
Målserumstippen har funnits sedan 1950-talet och har tagit emot stora mängder osorterade sopor. I dag är läget ett annat.
- Deponering av avfall är en utdöende verksamhet, framhåller Wester.
Vi sorterar, komposterar och bränner.
Det kommunen nu vill göra är att paketera gamla synder, lägga igen den gamla soptippen och bygga en ny deponi intill den nuvarande. Den ska vara tät och bara ta emot små mängder restprodukter som inte kan/får brännas eller komposteras.
Den ansökan om en ny anläggning som kommunen lämnade i slutet av förra året tog det omkring ett år att göra. Ändå är länsstyrelsen inte nöjd. I ett sju A4-sidor långt yttrande till miljödomstolen görs en rad påpekanden. Många handlar om hur man ska gå till väg med den nuvarande deponi. Kommunen planerar att stänga den 2008 då den nya ska vara klar.
Länsstyrelsen vill veta hur mycket metangas man kan utvinna. Rickard Wester säger att mängderna är så små att det inte är någon idé att göra det. Det finns andra metoder att bryta ner det som finns.
För att täcka den nuvarande deponi tänker kommunen använda rötslam. Länsstyrelsen anser att det bara ska ske i små mängder så att det inte blir en övergödning. Rickard Wester menar att det behövs ett rejält skikt för att binda jordmassorna.
Det kommer att gå åt stora mängder eftersom området som ska täcka är 17 hektar.
Om kommunen skulle köpa täckmaterial skulle det bli mycket dyrt.
Länsstyrelsen vill vidare att kommunen ska göra en undersökning för att se hur stora mängder föroreningar som kommer från avfallsanläggning till sjön Kvännaren.
- Det är så små mängder att det inte är skäligt att kommunen ensam ska betala en sådan undersökning, säger Wester.
De största utsläppen till Kvännaren kommer från jord- och skogsbruket.
Kommunens ansökan innebär inte bara att den gamla deponin ska ersättas. Det blir också ökade mängder farligt avfall och förbränningsaska från värmeverket, ökad kompostering och ökad sortering.
Rickard Wester räknar med att man kommer att ta emot stora mängder förorenad jord.
Kommunen ansöker om tillstånd för 300 000 ton avfall av olika slag, men Wester menar att det är en teoretisk siffra. I praktiken handlar det om betydligt mindre.
Det är miljödomstolen i Växjö som avgör hur tillståndet för Västerviks avfallsanläggning ska se ut. Wester tror att det blir fler turer innan beslutet fattas. Men han hoppas det ska komma i höst så att man kan komma igång med det konkreta arbetet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!