– Vi utreder också vad kommunen kan göra och vad som ligger på andra aktörer, säger Malin Ohlsson, landsbygdsutvecklare på Västerviks kommun.
Utredningen ska också svara på hur stort behovet är.
– Jag har sett ett utkast. Den berättar bland annat om beteendemönster, hur många el- och hybridbilar som finns i kommunen, på vilka orter det finns ett behov och vilken aktör som kanske borde ha ansvaret och hur kommunkoncernen borde agera.
På vilka platser skulle det passa bra att ha laddstationer?
– Platser centralt i orterna eller vid kommunala verksamheter där det finns möjligheter att samnyttja, säger Malin Ohlsson.
Det finns redan en hel del publika laddningsmöjligheter i kommunen. Och fler är på gång.
Södra infartens företagscenter i Västervik och Holms yachtvarv i Gamleby ska bygga laddstationer med sex platser var. Båda har fått statligt stöd för satsningarna via projektet Ladda Kalmar län och Glasriket 2.0.
– Dessutom erbjuder många besöksmål laddmöjligheter på sitt eget sätt. Men då handlar det inte om en laddstation utan kanske bara om en enkel sladd. De erbjuder helt enkelt sina kunder möjlighet att ladda bilen, säger Malin Ohlsson och ger Charlies grill i Verkebäck som exempel.
Malin Ohlsson menar att det finns olika vägar att gå. Projektet Ladda Kalmar län innebär exempelvis att företagarna samäger och samarbetar. Det är ett sätt.
– Men alla vill inte ingå i ett sånt samarbete. Många stora arbetsgivare vill bygga laddstationer på egen hand och driva dem själva, säger Malin Ohlsson.