Målet: De hatade på nätet ska få hjälp

Många unga utsätts för näthat och känner sig otrygga på nätet. Det vill föreningen Kumulus hjälpa till att förebygga med projektet We stand app.

Bra idé. Det tycker Fabian Sätterlund, Aldin Tafic, Donald Stenbäck och Elin Engström, även om Elin också tycker att det redan finns mågna ställen att vända sig till, till exempel i skolan, om man utsätts för näthat.

Bra idé. Det tycker Fabian Sätterlund, Aldin Tafic, Donald Stenbäck och Elin Engström, även om Elin också tycker att det redan finns mågna ställen att vända sig till, till exempel i skolan, om man utsätts för näthat.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2017-10-29 10:00

Kumulus, som är en regional förening där Västerviks kommun är medlemmar, arbetar med olika projekt för ungdomar. Med finansiering från Allmänna arvsfonden har de nu inlett projektet We stand app. Den stora delen kommer att utgöras av en app, WSAPP, dit ungdomar ska kunna vända sig för att få hjälp om de blir utsatta för hat, rasism eller kränkningar på nätet.

­– Det är för att öka tryggheten på nätet och korta vägen till hjälp och stöd, säger Johanna Levin, projektledare för We stand app.

Kumulus ansöker nu om hjälp från Västerviks kommun med att föra ut information om appen bland ungdomar.

– Vi vill ha två kontaktpersoner i kommunen för att hjälpa till att sprida projektet, säger Johanna Levin.

– I gengäld kommer kommunen få ta del av den statistik som appen genererar. De kan då ta tillvara resultaten och använda som underlag för beslut.

WSAPP kommer att ha både en chattfunktion, bemannad med unga volontärer som Kumulus rekryterar, för att svara på frågor och hänvisa till rätt hjälp om det behövs.

­– De kommer kunna svara utifrån egna erfarenheter och de som hör av sig behöver inte förklara vilket forum det handlar om, där de blivit utsatta, säger Johanna Levin.

– Alla insatser mot hat och kränkningar är bra, säger Västerviks gymnasiechef Jörgen Jonsson.

– Det finns säkert ett stort mörkertal och det är jättebra att man sätter fokus på frågan.

Däremot vill han inte att appen ska förväxlas med skolans ansvar för elever som utsätts för kränkningar.

– Det kan vi inte delegera ut. Men det finns säkert samarbetsmöjligheter och det ena behöver ju inte utesluta det andra.

De ungdomar som VT pratat med är positiva till appen.

– Skitbra! Ja, jättebra, säger Clara Kinnander och Tilda Ericsson, som sitter vid var sin dator i biblioteket på Västerviks gymnasium.

– Det är nåt vi hade behövt på högstadiet, säger Clara.

– Nu har vi lärt oss att hantera det folk skriver och vet hur man tar saker face to face i stället, och var vi ska vända oss om vi behöver hjälp.

– Men när man är yngre tar man hårdare på saker, då hade det varit bra, säger Tilda Ericsson.

Vid ett bord sitter ett gäng killar och pratar. De håller med om att en app av det här slaget låter som en bra idé.

– Om man har blivit utsatt för någonting är det bra, säger Aaron Adamsborg

– Behöver man stöd kan det vara lättare och ge lite mer distans, än att vända sig till en kurator, säger Lucas Vacha.

– Särskilt om man kan vara anonym, tillägger Aaron.

Än så länge är Kumulus arbete med projektet We stand app och appen WSAPP i uppstartsfasen och arbetet med själva appen har just börjat. Nu hoppas föreningen på stöd från länets medlemskommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!