I en aula på Campus Västervik är det dags för slutseminarium för projektet Vägvalet. Seminariet hålls för att de ansvariga ska kunna dela med sig av de erfarenheter man samlat på sig under tiden projektet pågått. Gunilla Andersson är kvalitets- och utvecklingsstrateg på Västerviks kommun och förklarar vad det handlar om:
- Vi har arbetat med att ta fram en modell för kompetensutveckling och validering och tagit fram ett verktyg som vi kallar "Kompetenstrappan". Vi har riktat in oss på människor som står långt ifrån arbetsmarknaden bland annat på grund av att de inte har de formella kunskaperna som krävs, unga vuxna, invandrare, män och kvinnor i skiftande ålder.
Vad är validering?
- Validering är ett slags intyg som tar tillvara på människors reella kunskaper. Har man arbetat med något i många år så har man kompetens som kanske inte syns på slutbetyget från skolan. Genom så kallade yrkesbedömningar och validering får man intyg på det man kan. På så sätt kan man söka jobb man har kunskapen för men där man saknar den formella utbildningen.
Kompetenstrappan har flera steg där bland annat "Vägledning" och just "Validering" ingår. Slutmålet efter 8-12 veckor är självklart ett arbete.
- Av de 94 deltagare som var med från början har 18 stycket gått vidare till arbete och 18 stycken har påbörjat utbildningar på bland annat Komvux. Ett mål för projektet är att 60 procent av deltagarna ska vara eller känna sig vara närmare arbetsmarknaden. Vissa har inte jobbat på massa år och helt tappat kontakten med marknaden. Vägvalet kan bli ett första och viktigt steg tillbaka.