Genom de sex stora panoramafönstren är utsikten över Gamlebyviken mäktig. Kulbackens nybyggda del är i det närmste klar.
Den stora om- och tillbyggnaden har pågått sedan Matkulturs konkurs ifjol.
– Etapp ett med tillbyggnaden är klar. Det återstår lite småfix och besiktning, berättar museichef Olof Nimhed när han visar runt i den nya delen.
Här inne kommer det att finnas minst 60 nya sittplatser och en bardel, som ska ha åretrunt-öppet.
I det gamla huset finns plats för 45 sittande och 30 på övervåningen.
– Helheten blir jättebra. När det kommer busslaster till museet behöver man inte längre stänga för övriga gäster, säger han.
Han berättar att det finns intresserade krögare för långsiktigt arrende, men inget är påskrivet.
Etapp två ska snart igång med fasadarbete på de äldre byggnaderna där rödfärgen har flagnat. Dessutom ska köket byggas om. Det beräknas vara klart till jul.
De höga uppvärmningskostnaderna i den gamla saltmagasinsbyggnaden har varit ett problem. Två lösningar valdes bort. Bergvärme hade blivit för dyrt och luft-vatten-varianten var för osäker.
– Vi valde ett dyrare system med vattenburen luftvärme. En dyrare kostnad, men långsiktigt klokt, säger Nimhed.
Var totalkostnaderna landar vet han inte än.
Unos torn har för övrigt åter öppnats för besökare. Det utsattes för skadegörelse för ett par veckor sedan. Lås och glasruta vid entrén förstördes.
– Tornet är tillgängligt igen. Några delar av låssystemet saknas fortfarande, berättar Nimhed som konstaterat att reparationskostnaden var för låg för att täckas av försäkringen.