Majoriteten tonar ner splittring nord-syd

Klyftan mellan norr och söder är fortfarande tydlig i landstingspolitiken. Det anser den borgerliga alliansen medan vänstermajoriteten inte alls håller med.

Foto: Ahl Matilda

Västervik2008-06-19 00:08
På landstingsfullmäktiges andra dag debatterades två långdragna ärenden: de om att inrätta en ätstörningsenhet respektive ett smärtcentrum i Västervik. Alliansen har i tilläggsyrkanden till landstingsplanen velat anslå en miljon kronor vardera till dessa enheter medan majoriteten vill fortsätta utveckla och utreda frågorna inom givna resurser.- Varför ska det vara så svårt att få till något i norr? frågade sig centerns Eva-Lena Fungmark som länge drivit frågan om ett smärtcentrum i norra länet. Lennart Fredriksson (s) kontrade med att landstinget inte har råd att bygga specialenheter i alltför hög utsträckning, men att det inte behöver utesluta en väl fungerande vård i hela länet - inte minst genom att dra nytta av den specialistkompetens på området som finns i just Västervik.Även barn och unga med ätstörningar får bra vård i Västervik, menade majoriteten som inte ser behovet av en särskild enhet som lika brådskande som alliansen.- Alliansens kampanj går ut på att hävda att det inte finns någon vård för den här gruppen i Västervik. Det är fel, och en kränkning mot barnkliniken, bup och vuxenpsyk som alla högprioriterar den här gruppen, sa vänsterpartiets Tomas Markljung med eftertryck.Han betonade att det kan finnas andra lösningar än en enhet liknande den som finns i Kalmar, och att det viktiga är att se till behovet ur ett länsperspektiv.Majoriteten gjorde sitt bästa för att tona ner den av alliansen påstådda ojämlikheten i länet.- Det är så tråkigt att alliansen hela tiden ställer norr mot söder. Jag trodde att den tiden var förbi och tycker att det är jättetrist när ni börjar med sådana här diskussioner, sa landstingsrådet Lena Segerberg (s) ilsket. Lika irriterade var alliansens företrädare efter debatten.- Majoriteten säger att de inte vill ha någon splittring men det är precis det de skapar med sitt förslag, rasade centerpartisten Eva-Lena Fungmark och kristdemokraten Anders Andersson.Även i den påföljande ekonomiska debatten återkom kritiken. Majoriteten stramar i landstingsplanen upp reglerna kring väntetider i samband med sjukresor. Men samtidigt får den som bor längst bort också räkna med den längsta väntetiden - både före och efter besöket.- Det innebär att den som bor långt bort kanske måste avsätta en hel dag för ett läkarbesök. De som har det längsta avståndet borde ha den kortaste väntetiden och inte tvärtom. Men den jämlikheten finns inte i det här länet, sa kristdemokraten Anders Andersson upprört.
Sagt i debatten
, mer pengar till cancervården och syncentralerna, uppgraderingar av datajournalsystemet Cosmic, ökade satsningar på unga vuxna i psykvården och på så kallad grön el.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om