Majoritet vill ha bort båtvrak

?Övergivna båtar kan vara en säkerhetsrisk, miljörisk eller ett hinder för fisket?.

Foto: ANDERS STEINER Fiskebåtsvraket precis utanför Blockholmshålet i Västervik har legat i decennier i sin lilla vik. Det utgör varken någon miljörisk eller fara för sjöfarten. I övrigt finns inga kända vrak eller övergivna båtar i Västerviks skörgård, enligt Kustbevakningen.

Foto: ANDERS STEINER Fiskebåtsvraket precis utanför Blockholmshålet i Västervik har legat i decennier i sin lilla vik. Det utgör varken någon miljörisk eller fara för sjöfarten. I övrigt finns inga kända vrak eller övergivna båtar i Västerviks skörgård, enligt Kustbevakningen.

Foto:

Västervik2005-02-11 00:25
Regeringen ska se över lagstiftningen så att övergivna båtar och mindre fartyg kan forslas bort. Det föreslår de borgerliga partierna och Miljöpartiet i försvarsutskottet i en gemensam reservation.
I dag råder en stor oklarhet kring både vem som har rätt och skyldighet att ta hand om övergivna båtar.

Majoriteten i försvarsutskottet, socialdemokraterna och vänsterpartiet, säger dock nej till förslaget om tydligare regler som läggs fram i flera motioner.
De vill i stället invänta nya internationella regler för bortforsling av vrak som den internationella sjöfartsorganisationen (IMO) håller på att ta fram. Sverige medverkar i det arbetet och en konferens där reglerna ska spikas är planerad till 2006.

Även om s och v har majoritet i försvarsutskottet, så har de fem partierna som ställer sig bakom förslagen majoritet när riksdagen väl ska rösta i kammaren. Planerad dag för debatt och beslut i detta ärende är onsdagen den 9 mars.
Polisen, kustbevakningen, kronofogden, länsstyrelsen, kommunen, sjöfartsverket, båtklubbar och hamnkaptener kan i dag alla bli inblandade utan att lagen tydligt talar om deras respektive ansvar.

Det är till exempel oklart vem som ska betala för jobbet att forsla bort en övergiven båt.
Problemet med övergivna båtar har uppmärksammats bland annat i Stockholms skärgård och i Mälaren. I landets skärgårdar och utmed våra kuster tillkommer varje år ett stort antal båtvrak.

Det är ofta fråga om havererade och strandade fritidsbåtar och mindre fartyg. Genom att båtarna ofta saknar ekonomiskt värde lämnas de av sin tidigare ägare, precis som när det gäller vissa skrotbilar, åt sitt öde.
? Båtvraken blir ofta en säkerhetsrisk för sjöfarten, en miljörisk ? genom bränsleutsläpp och nedskräpning ? eller till hinder för fisket, säger moderata ledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin som är en av motionärerna.

Även moderaten Henrik.S.Järrel begär att regeringen snarast lägger fram förslag om bortforsling av ägarlösa båtar. Det kan röra sig om fritidsbåtar som övergivits, ibland förtöjd på en båtplats, och som med åren förfallit allt mer.
I Västerviks skärgård finns i.dag inga större problem med båtvrak eller övergivna fritidsbåtar.

? Jag kan inte påminna mig om att vi har något vrak alls, säger Kent Källström, chef för Kustbevakningen i Västervik.
? Det gamla fiskebåtsvraket i den lilla viken på norra delen av Lucerna utgör ju ingen risk. Det varken ligger i vägen för sjöfarten eller släpper längre ut någon olja. Det är endast ögat som det vraket kan störa.
Kent Källström tror dock att övergivna båtar kan komma att bli ett problem framöver.
? Allt fler tycks strunta i saker och tings värde nu för tiden. Förr vårdade alla sina båtar ömt. I.dag kan en plastbåt ofta bli liggande övergiven till mångas stora förtret. Är det då en inombordare och lite diesel i tanken blir det snabbt problem om båten sjunker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om