Magnus och Kosbi spårar påkörda djur

- Det som är obehagligt är inte själva eftersöket, utan trafiken. Folk saktar inte in, utan de flesta bara blåser förbi.

En skylt på jägarens bil upplyser om att det har inträffat en olycka. Magnus Öhman brukar också placera ut ett varningstält vid vägkanten. "Saftblandare" på biltaket är mest effektivt, men det finns inte så att det räcker vid alla eftersök.

En skylt på jägarens bil upplyser om att det har inträffat en olycka. Magnus Öhman brukar också placera ut ett varningstält vid vägkanten. "Saftblandare" på biltaket är mest effektivt, men det finns inte så att det räcker vid alla eftersök.

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-01-19 00:07
Så säger Magnus Öhman i Västervik, som är hundförare vid eftersök.Totalt i landet finns 6 000 eftersökspatruller. De rycker ut ideellt, dygnet runt, när något vilt har blivit påkört.Magnus Öhman i Västervik spårar skadat vilt med hjälp av sin bayerska viltspårhund Kosbi. Hon kan spåra alla typer av vilt. Runt 30 eftersök per år brukar det bli för Magnus och Kosbi.- Ofta händer det när man ska gå och lägga sig, säger Magnus.När han går och byter om till jaktkläderna, darrar Kosbi av iver att få komma ut och jobba.När de kommer fram till olycksplatsen, är den förhoppningsvis redan utmärkt av trafikanten. Den som har kört på vilt, är skyldig att märka ut platsen med en markeringsremsa, som man kan få på Bilprovningen.- Har man ingen sån, får man märka ut med en plastpåse eller strumpa eller vad som helst, säger Magnus Öhman, som ibland får ägna alldeles för mycket tid åt att leta efter själva olycksplatsen.Under tiden kanske det ligger ett svårt skadat djur någonstans inne i skogen och plågas.Vid olycksplatsen sätter Magnus upp ett så kallt varningstält med texten "Viltolycka" i vägkanten. Själv tar han på sig en reflexväst med samma text på. Sedan går han runt på platsen med sin hund och kollar efter spår.Det borde vara ganska tydligt för alla trafikanter att här har hänt något allvarligt, men enligt Magnus kör de flesta bara förbi som om inget hade hänt. De saktar inte ens ner. Det tycker han är det mest obehagliga med de här uppdragen. Och även när VT följer med ut till en väg för att ta bilder, kör de flesta bilister i full fart förbi "olycksplatsen", ibland otäckt nära Magnus och Kosbi. Bara några få saktar in ordentligt.Många olyckor sker i skymning och gryning. Annars är de ojämnt utspridda över året. Vid den första halkan märks en ökning av antalet viltolyckor.- Då törs folk inte bromsa, förklarar Magnus Öhman.Svenska Jägareförbundet efterlyser ett bättre regelverk kring eftersök och även ersättning till de jägare som nu ideellt spårar och avlivar påkörda djur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om