M vill stärka elevhälsan – och minska lokalkostnaderna

"Kostnaderna för förskolans och skolans lokaler är för stora. Vi behöver använda de resurser vi har på ett smartare sätt än vad vi gör i dag." Det säger Andreas Billtorp (M), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

"Eftersom vi slopar sparkravet på en procent finns pengar att lägga på elevhälsan där behovet är stort", menar Andreas Billtorp (M).

"Eftersom vi slopar sparkravet på en procent finns pengar att lägga på elevhälsan där behovet är stort", menar Andreas Billtorp (M).

Foto: Lotta Gometz

Västervik2021-06-17 17:30

Inlägget är en kommentar till majoritetens nyligen presenterade budget för nämnden.

Han poängterar att konsultrapporten från PWC pekar på att kommunen inte "ligger rätt" kostnadsmässigt i dag.

– Skolorna kostar för mycket. Från Moderaternas sida anser vi att det behövs en översyn av hela skolstrukturen, förskolan och grundskolan. Först när man vet vad man har kan man ju lägga en korrekt budget.

Är detta oklart för skolledare och politiker i dag, menar du?

– Det finns många skolor att hålla reda på samt att barn- och elevantalet varierar år från år. De siffrorna har vi kunskap om men exakt hur mycket av lokaler som det finns för lite eller för mycket av, och om de används effektivt, är svårare att se.

Varför är det här en viktig fråga för er?

– Barnkullarna minskar. Och om man sitter på lokaler som inte används eller som är för stora är det ju en onödig kostnad. Jag vill inte behöva plåstra med skattemedel.

Hur menar du då? 

– Vi måste respektera varje skattekrona. Medlen ska användas så korrekt som möjligt för att vi ska få bästa möjliga kvalitet och kunna uppfylla huvudmålet: "Rätt att lära, rätt att lyckas".

Vilken typ av åtgärder skulle kunna bli aktuella för att dra ner på lokalkostnaderna, menar ni? Handlar det om att stänga eller slå ihop förskolor och skolor som var kostnadsutredningens förslag?

– Det behöver inte vara så. Det kan handla om att öka samverkan mellan olika skolenheter. Förskolan Linden i Ankarsrum är ett gott exempel. De är trångbodda och i höst flyttar de äldsta förskolebarnen över till skolans lokaler.

Likaså ser Billtorp en möjlighet att spara pengar på att se över skolverksamhetens IT-system.

I dag har personalen licenser som inte används, menar han.

Finns det något särskilt område som ni tycker behöver förstärkas och prioriteras framöver?

– Ja, vi behöver förstärka elevhälsan. I dag är 120 elever i kommunen, under 16 år, vad man brukar kalla för "hemmasittare". De går alltså inte till skolan eller har väldigt hög frånvaro. Här räcker resurserna inte till i dag.

– Det här betyder utanförskap, stort lidande för barnen och en stor kostnad för samhället.

Billtorp menar att den skolnärvaroplan som finns inte tillämpas i alla skolor i dag.

– Och det måste vara ett första steg, att se till att den gör det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!