M/s Ketty var dömd att bli vrak

Markus Nord tävlar med film om fartygsförlisning utanför Västervik.

Foto: MAGNUS GLANS – Jag filmar hela september ut och redigerar sedan  under oktober, säger  Markus Nord.
Foto: ROGER KARLSSON När besättningen tvingades överge m/s Ketty hann de få med sig endast fartygets namnskylt.
M/s Ketty vilar på 33 meters djup. Hon är ett ovanligt intakt vrak och har därför blivit ett populärt mål för dykare från hela landet. Västerviksdykaren Markus Nord har i sommar gjort en dokumentärfilm om Kettys historia.

Foto: MAGNUS GLANS – Jag filmar hela september ut och redigerar sedan under oktober, säger Markus Nord. Foto: ROGER KARLSSON När besättningen tvingades överge m/s Ketty hann de få med sig endast fartygets namnskylt. M/s Ketty vilar på 33 meters djup. Hon är ett ovanligt intakt vrak och har därför blivit ett populärt mål för dykare från hela landet. Västerviksdykaren Markus Nord har i sommar gjort en dokumentärfilm om Kettys historia.

Foto:

Västervik2004-09-18 01:00
För nästan 30 år sedan, vid 21-tiden den 19 december 1974, grundstötte ett fullastat fartyg vid fyren Finnkarten i farleden utanför Sladö i Västerviks skärgård. Ketty kom norrifrån och var på väg till Kalmar med spannmål.
Med åren har m/s Ketty av Visby kommit att bli ett mycket känt objekt för dykare från hela Sverige.
En av dykarna, Markus Nord i Västervik, är dessutom undervattensfilmare. I november ställer han upp vid en speciell undervattensfilmfestival i Göteborg med en dokumentärfilm om m/s Ketty som han spelat in under den gångna sommaren.
? Jag har dykt på Ketty sedan jag kom till Västervik sommaren 2002. Det är ett av de mest intakta vrak vi har att dyka på i Västervikstrakten, som ligger grundare än 40 meter. Djupare än så får man inte dyka med enbart luft.
Markus Nord har sysslat med dykning sedan 1999, även utanför Sverige. I Thailand arbetade han två säsonger i totalt 14 månader. Bland annat som divemaster för turister från hela världen.
? De sista sex månaderna i Thailand jobbade jag som undervattensfilmare på ett dykcenter.

Det lilla lastfartyget Ketty gick hårt på grund i mörkret utanför Västervik den olycksaliga decemberkvällen 1974.
Vid Finnkartens fyr gör farleden en gir runt grunden. Ketty fick roderhaveri just när rorsmannen girade styrbord och rände därför rakt upp på grunden vid Finnkarten.
Sjöräddningsfartyg, lotsbåtar från Idö lotsplats samt kustbevakningsfartyg gjorde under natten fruktlösa försök att dra Ketty loss från grundet. Hon rörde sig inte en millimeter.
På fredagsmorgonen övergav den tre man starka besättningen fartyget. Med sig tog de bland annat radio- och radarutrustning, samt skeppets namnskylt i trä.
Ketty låg kvar i flera månader på grundet alldeles intill farleden. Först under en storm i början av 1975 bröts hon sönder och gick till botten. Hon bröts av just framför överbyggnaden i aktern.
Medan akterdelen sjönk till 33 meters djup låg förskeppet kvar på grunt vatten och utgjorde ett farligt hinder för fiske och sjöfart. Det skars därför sönder och bärgades våren 1975.

? Den aktre delen av Ketty ligger rättvänt på ler-/dybotten på 33 meters djup. Jag har flera gånger simmat in genom kabyssen och hytterna. Det finns inte så många föremål kvar där längre, de har hämtats upp av dykare genom åren, säger Markus Nord.
Han berättar att man måste vara extra försiktig när man dyker inne i vrak. Så att man inte fastnar eller skär sönder något mot vassa kanter.
? Man måste ständigt ha koll på vad man gör. Utrustningen kollas mycket noga inför varje dykning. Vi är alltid minst två i varje dyk. Dessutom sitter flera andra dykare i beredskap uppe i båten om något skulle hända, vi dyker nämligen alltid om lott.

På en moderna dykarutrustningar hänger numera slangar med två andningsregulatorer, kopplade till luftflaskorna.
? Den extra regulatorn kan du ha i reserv om den andra slutar fungera, eller så kan du ge den till kamraten om hans luft skulle slut eller om han skulle få fel på sin andningsutrustning.
Vid dykning till så här stora djup har dykarna alltid en maxtid som de får vara nere.
? Kommer vi inte upp efter förutbestämd tid går våra kamrater ned direkt och kollar vad som hänt. De håller även uppsikt på att luftbubblor regelbundet kommer upp till vattenytan.

Den videofilm Markus Nord gjort om Ketty blir ett av bidragen vid årets Undervattensfilmfestival i Göteborg den 12?14 november. Det är en amatörtävling för dykare som håller på med undervattensfoto eller -film.
?September ut ska jag fortsätta filma inne i och omkring Ketty. Sedan väntar redigeringsarbetet i oktober. Det har blivit bra bilder hittills. Mycket tack vare att jag har en mycket effektiv halogenbelysning. Även om sikten är god och vattnet klart så är det ju nästan helmörkt på detta djupet. Dessutom är det mesta på Ketty brunfärgat efter 30 år.

Dokumentärfilmen berättar historien om det lilla lastfartyget Ketty af Visby på 160 dödviktston. Förutom undervattenscenerna innehåller den gamla stillbilder och intervjuer med folk som var med vid bärgningsförsöken efter grundstötningen 1974.

? Det är fullständigt tyst där nere och fyra plusgrader året runt. Stundtals kan jag ha 15 meters sikt, då ser man hela skeppet och lerbotten omkring.
Markus Nord har även gjort manus till filmen och under hela sitt arbete med Kettyfilmen har han fått hjälp av kompisen Jakob Elmerfjord i Västervik.
? Jakob är min assistent och är min parkamrat vid alla dykningar. Utan kompisarna i Westerviks Dykcenter och min pappa Bosse hade det heller inte blivit någon film. Pappa har hjälpt mig mycket med förarbetet och all research.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om