Under måndagseftermiddagen skickade Moderaterna i Västervik ett pressmeddelande med förslaget att inrätta en kommission för att minska psykisk ohälsa bland barn och unga. I pressmeddelandet hävdade barn- och utbildningsnämndens vice ordförande, Andreas Billtorp, att det förekommer prostitution bland unga i Västervik.
Var kommer dessa uppgifter ifrån?
– Uppgifterna kommer från det kommunala aktivitetsansvaret. Det har framkommit att det förekommer, men inte i större mängder. Det finns ett mörkertal och hur stor siffran är vet vi inte. Sedan finns det också det här mellansteget med ungdomar som säljer bilder.
Det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) omfattar ungdomar som ännu inte fyllt 20 år och som inte går i gymnasieskolan eller har en gymnasieexamen. I Västervik är denna grupp närmare 120 elever och ansvarig för KAA är gymnasie- och vuxenutbildningschef Jörgen Jonsson.
– Det kommunala aktivitetsansvaret handlar om elever som inte går i skolan eller som under sina tre år inte nått gymnasieexamen. I den här gruppen finns det många med olika orsaker till varför de inte går i skolan. Men en stor del faller inom begreppet psykisk ohälsa, säger han och fortsätter.
– I den här gruppen finns ungdomar som hamnat i en livssituation som man tänker att ingen ska vara i.
Men har ni vetskap om att det förekommer prostitution bland dessa elever?
– Det finns olika indikationer som kommit fram kring att det kan förekomma. Men i vilken omfattning eller på vilket sätt har vi ingen detaljerad information om. Men när vi får reda på sånt här så hanterar vi det inom det samverkansorgan vi jobbar med, bland annat socialtjänsten och ibland även polisen.
Andreas Billtorp och Moderaterna föreslår att en kommission, bestående av politiker och experter, ska tillsättas för att minska den psykiska ohälsan hos ungdomar i Västervik.
– Det är inte bara kopplat till prostitution. Att stå utanför skolan skapar ett lidande som kan ställa till det för framtiden, säger han.
Moderaterna föreslår bland annat heltidsmentorer, fler lärare och mindre klasser.
– Det finns vissa projekt som pågår och vi kan se att heltidsmentorer fungerar bra. Kontaktvägarna för eleverna går lite snabbare och det finns alltid någon att prata med. Det skulle också kunna handla om mindre klasser eller tvålärarsystem.