Egentligen handlade föreläsningen inte så mycket om ekonomi, som om vilken attityd man har till saker i livet, till exempel ekonomi.
– För den som vill ha mycket pengar hjälper det att ha attityden att pengar är roligt, säger han.
Och inte bara roligt att ha då, utan att ta hand om och se till att det blir mer i stället för mindre av den varan.
– Något som är bra är att lära sig om uppskjuten belöning. Det börjar med att man låter bli att köpa någonting, det kan vara en större lägenhet, eller en bil, eller bara den där sista ölen på krogen.
– Det gäller att sätta pengarna i jobb för att skapa nya pengar. Då kan 149 kronor bli 10 000 på ett par år.
Det bästa tycker Charlie Söderberg är att bara börja någonstans och sedan ta ett steg i taget. Han uppmanar ungdomarna att ta chansen nu, när de flesta bor hemma och inte har något att förlora. Det kan börja med något så enkelt som ett investeringssparkonto, och sedan fortsätta investera vinsten.
– Ni har säkert lärt er om ränta på ränta om man har en skuld, men det fungerar åt båda hållen.
Hur tycker du att man som förälder ska prata med sina barn och ungdomar om ekonomi?
– Barn i dag är ekonomiskt mogna, så det kan man börja med hur tidigt som helst.
Han menar att eftersom många barn tidigt lär sig genom till exempel mobil- eller dataspel, att samla på något, för att sedan byta in mot något annat mer värdefullt, så lär de sig grundprinciperna i hur ekonomi och pengar fungerar.
– Det är bra att försöka skapa en positivitet kring pengar, att det ger möjligheter och sedan dela med sig av hur man själv gör. Och då kanske man måste skärpa sig lite. Många gånger har jag hört vuxna klaga på att barn nu för tiden inte ens vet hur man gör en hushållsbudget, med sedan kryper det fram att det gör de ju inte själva.
– Om en ung person vill ha någonting dyrbart så kan man förstöra det genom att antingen ge den, eller säga det är för dyrt.
I stället tycker Charlie att den vuxne borde fråga: Vad betyder den här saken för dig? Vad skulle det innebära för dig att ha den? Och: Hur kan du göra för att få den?
– Kanske erbjuda sig att jag kan fixa hälften om du fixar hälften. Och så får den unge personen ta ansvar för att spara och ringa till farmor och be att få klippa gräset för att tjäna lite pengar, eller vad det kan vara.