Lyckosam vikariejakt inom vård och omsorg: "Hoppas att det vänt"

"Läget är mycket bättre, man har lärt sig", säger Sanna Kron Hadrous, enhetschef för hemtjänsten i Midgård.

Socialchefen Joakim Nyman känner lite större lugn inför årets sommarbemanning.

Socialchefen Joakim Nyman känner lite större lugn inför årets sommarbemanning.

Foto: Christer Andersson

Västervik2024-05-03 05:00

Att hitta semestervikarier till kommunens vård och omsorg har varit stora problem de senaste åren.

– De senaste åren har vi blivit klara senare och senare. För 10-15 år sedan var det inte så. Jag hoppas att det har vänt nu. Det känns lite ljusare, men jag ska inte säga för mycket. På vissa ställen kan det fortfarande vara svårt, säger socialchefen Joakim Nyman med tydlig försiktighet.

Sedan kommunen förra våren tillsatte rekryteringsambassadörerna Alicia Björnholm, Oscar Ferlin och Marika Wallander har läget ljusnat ute på de olika enheterna. Det har gått lättare att bemanna.

– Gud ja, man har jobbat förebyggande hela året runt, inte bara inför sommaren. Det har varit tydliga åtgärder och introduktioner. Det har skapat ett lugn bland medarbetarna. Kanske kan det vara en vändpunkt, att man lärt sig hur man behöver göra, säger Sanna Kron Hadrous om den oro hon tidigare känt inför somrarna.

Vid Västerviks centrala område, Midgård, jobbar 45 ordinarie anställda och till sommaren behövs tio vikarier. De är redan klara.

Ankarsrums hemtjänst är inte hemma med vikariejakten inför sommaren ännu.

– Några fattas. Vi har en del, men jobbar på det. Det löste sig förra året och ska göra det i år också, säger verksamhetsansvariga Melanie Thörnqvist.

För hennes landsbygdsdistrikt över Ankarsrum och Hjorted blir det lite svårare då det krävs att personalen har körkort.

Förra året hade kommunen en brainstormdag på Bryggaren för att spåna fram lösningar, som "en nödåtgärd i sista stund".

En lösning har tidigare varit att ordinarie personal fått jobba mer och delvis mot ersättning fått skjuta på sina semestrar.

I år är läget inte lika akut. Ännu.

– Idag känns det lite lugnare och mindre nervöst, säger Joakim Nyman.

I konkurrens med andra branscher har vården haft det svårt att hitta sommarjobbare, samtidigt som behovet har ökat i och med att vi blir fler äldre och de arbetsföra allt färre.

Det handlar om att cirka 1 500 personer inom äldreomsorg och funktionsstöd ska ersättas när de går på semester.

– Vi jobbar för fullt och några enheter är redan helt klara. Vi kör stenhårt och är ute på olika aktiviteter för att rekrytera, vi är otroligt aktiva fram till introduktionen startar upp, berättar rekryteringsambassadör Oskar Ferlin som hanterar personal till funktionsstöd i Västervik och Gamleby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!