Mord blandas med flärd och arkitektur på stadsvandring

Ett mord, en sockerbagare, en världskändis och en gammal ruin som blivit till ett visans centrum. De som följer med på en stadsvandring genom stan får inblick både i stadens riktigt gamla historia, såväl som i nutidens Västervik.

Efter att ha bekantat sig med några Västervikstypiska landmärken på andra sidan vattnet går promenaden vidare. Här passeras Saltmagasinet.

Efter att ha bekantat sig med några Västervikstypiska landmärken på andra sidan vattnet går promenaden vidare. Här passeras Saltmagasinet.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2022-07-18 18:00

Stadsvandringarna arrangeras flera gånger i veckan av Västerviks Museum. Årets guide Kristina Westring tar utgångspunkt i byggnaderna som får berätta om staden och om olika människor som verkat här.

Ett tjugotal nyfikna turister och Västerviksbor följde med på måndagens premiärtur. 

Tolv stopp blev det sammanlagt under rundvandringen i stadens centrum.

Ett av de första stoppen var på Spötorget vid vilket det på 1800-talet fanns ett bryggeri. Det drevs under många år av Gustava Sandberg som fick överta verksamheten i samband med en skilsmässa. Hon var mycket noggrann och övervakade varje detalj i verksamheten. 

– Hon visade sig vara en skicklig affärskvinna som drev sitt företag med fast hand och gjorde lyckosamma investeringar, berättar Kristina Westring.

undefined
Spötorget. Där Västerviks teater och konferens ligger i dag låg en gång ett bryggeri. Huset kallas fortfarande allt som oftast för "Bryggaren".

Fyra sorters öl tillverkades i bryggeriet och de serverades bland annat på Västerviks stadshotell.

Hon sålde också drycken i en salubod i den egna fastigheten.

När det var torrår och stadens brunnar började sina såg Gustava en affärsmöjlighet och sålde vatten från brunnen på bryggeritomten, där vattnet sällan sinade. 

En höstnatt 1861 mördades Gustava och hennes piga Carin av en bryggeridräng som Gustava tidigare samma dag hade avskedat då han ska ha varit full på jobbet. Mannen bröt sig in i Gustavas hem på natten och genomförde dådet.

Det kan nämnas att Stadshotellets restaurang, där Gustavas öl serverades då det begav sig, numera heter Gustawas kök och bar.

undefined
Wimmerströmska gården. Kristina Westring berättar om stadens första sockerbagare som etablerade sig här och öppnade konditori. Och om Stina Wimmerström vars våning en trappa upp, fylld av vackra saker, nu är ett museum.

Även Wimmerströmska gården, från 1794, rymmer en fängslande berättelse med en kvinna "i centrum": Stina Wimmerström. Hon ärvde våningen av sina föräldrar – som drev stadens första konditori, Wimmerströmska konditoriet, i fastigheten – och bodde kvar fram till sin död. 

Stina som brukar beskrivas som aningen folkskygg skaffade sig aldrig något yrke eller förvärvsarbete utan levde på arvet efter föräldrarna. 

Våningen, ett borgarhem, är bevarad som när Stina – som älskade flärd – levde här med sin stora samling av porslin, kläder, möbler, broderier och konstverk. Ett museum väl värt ett besök.

Runt millennieskiftet införlivades bostaden i Kalmar läns museums verksamhet och öppnade för allmänheten för cirka 20 år sedan.

Även här kommer Kristina Westring att guida intresserade besökare i sommar.

undefined
På vandring genom stan.
undefined
Tvärs över viken syns flera Västervikstypiska landmärken: Unos torn, Stegeholms slottsruin där Visfestivalen går av stapeln nästa vecka, nya Slottsholmen och Gamla varmbadhuset.
undefined
Stadsvandring 2022. Sjögårdar längs Gamlebyviken.
undefined
Stadsvandring 2022.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!