Lyckat maskinsamarbete mellan gårdarna

Den tid när varje gård hade egen uppsättning med alla maskiner som krävs för att bruka jorden är nog nästan helt förbi.

Mats Jonsson och Magnus Svensson har ett samarbete som de vill kalla för att de planerar sina inköp tillsammans. Den stora gödselspridaren ingår i Magnus maskinpark.

Mats Jonsson och Magnus Svensson har ett samarbete som de vill kalla för att de planerar sina inköp tillsammans. Den stora gödselspridaren ingår i Magnus maskinpark.

Foto: Lena Pettersson

Västervik2008-03-13 00:05
Numera ingår de flesta gårdar i någon form av maskinsamarbete. För Mats Jonsson och Magnus och Per Svensson har samarbetet kommit att bestå av att de planerar sina maskininköp gemensamt. - Vi äger inget tillsammans, säger Mats, vi kör åt varandra och tar ut ersättning för vårt arbete. Mats driver mjölkproduktion i Hulthorva i Hallingeberg och har 70 hektar åker. Magnus, tillsammans med brodern Per, har också mjölkkor på sin gård i Lörstad i Blackstad. Där är åkerarealen 90 hektar. Magnus har harv, välter och gödselspridare i sin maskinpark och Mats håller med såmaskin och tröska. - Det är en klar fördel att kunna samarbeta, säger Magnus. Då kan vi ha råd att investera i bra maskiner. Arbetet kring vårbruket tog förr minst fem dagar för mig, numera gör Mats jobbet på drygt en dag. Han har en kombisåmaskin som harvar, sår, sprider gödning och vältrar i ett svep. Det senaste tillskottet i maskinparken är en skördetröska som Mats köpt, visserligen begagnad, men 30 år yngre än hans gamla. När han ringde till Magnus och berättade om planerna på inköp av tröska hade Magnus redan tänkt i samma banor. - Då slog jag det köpet ur hågen och kunde investera i nya ensilagevagnar i stället, säger Magnus. Både Mats och Magnus kör också åt andra bönder som inte har hel uppsättning med egna maskiner. Att det här är ett måste om de ska kunna hänga med i utvecklingen utan att behöva investera alltför många miljoner i maskiner är båda överens om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om