Lyckat giftermål så här långt

Kulturen behövde inte stryka på foten när den slogs samman med fritiden.

Västervik2002-04-13 06:00
Hösten 2000 giftes kultur- och fritidsnämnderna samman under stort tumult.
Frågan avgjordes av en knapp majoritet under ett stormigt fullmäktige Den ena parten stretade emot inför att ställa sig framför altaret. På kultursidan var både politikerna i nämnden och de anställda i förvaltningen rädda för att kulturen skulle köras över av den större fritidssektorn.
Nu har kultur- och fritidsnämnden varit i verksamhet i lite mer än ett år, och vid nämndens senaste sammanträde gjordes en slags summering av läget. Så här långt är erfarenheterna övervägande positiva.
-Vi har blivit en slagkraftigare nämnd gentemot till exempel kommunstyrelsen än vad de två små nämnderna var tidigare, säger Matz Pettersson (s), ordförande i den nya nämnden.
Förvaltningschefen Lars Danielsson tar ett exempel från kulturområdet.
- Tidigare fick man ligga på för att bli tillfrågad när det gäller kulturmiljöfrågor. I många fall var länsstyrelsen den enda instans som tillfrågades och vi fick i bästa fall reda på beslut i efterhand. Nu kontaktas vi väldigt ofta.
När Matz Pettersson får nämna en nackdel med sammanslagningen så är det just arbetsbelastningen.
- Ett plus ett blev inte två, utan möjligen två och en halv. Vi har fått ett större område.
Han och Lars Danielsson pekar på en möjlighet som en större nämnd med en större förvaltning ger:
- Under året som gick drabbades biblioteket av ett underskott. I en nämnd med en större budget finns det bättre möjligheter att parera sådan problem.

De största vinsterna så här långt ligger på den administrativa sidan. Man slipper dubbelfunktioner och har kunnat bli effektivare enligt Danielsson och Pettersson.
Nu hör båda till dem som var positivt inställda inför en sammanslagning.
Sven-Erik Gustafsson (v) hörde till de skeptiska.
- Jag måste säga att farhågorna kommit på skam. Kulturen har inte blivit överkörd av fritiden.
Visserligen är fritidsdelen med fritidsgårdarna och idrottsanläggningarna den omsättnings- och personalmässigt största delen, men en väldigt stor del av politikernas arbetet handlar om kulturfrågor.
- Många ärenden har med kultur att göra, säger Sven-Erik Gustafsson.
Så här i efterhand är han fortfarande kritisk mot sättet som det politiska beslutet fattades på. Socialdemokraterna förde upp frågan väldigt oväntat.
Däremot berömmer han sättet som frågan skötts på efter beslutet.
- Ordföranden Matz Pettersson är väldigt duktigt på att organisera saker. Vi kom igång snabbt.
Ungefär samma sak säger Kajsa Andersson, bibliotekarie och aktiv i SKTF. Vid sammanslagningen intervjuade VT henne, och hon var då kritisk mot sättet som sammanslagningen genomfördes på.
- Vi i personalen var missnöjda med informationen. Vi fick höra talas om saker genom tidningen.
Även hon nämner rädslan för att kulturen skulle köras över.
- När beslutet väl var fattat fungerade saker bra. Det gjordes ordentliga genomgångar med oss i personalen om vad sammanslagningen skulle innebära.
Som bibliotekarie har hennes arbete inte påverkats så mycket av sammanslagningen.
-Tidigare var Ernst Zryd chef för både biblioteket och förvaltningen. Nu är han bibliotekschef - det innebär att vi får mer av hans tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om