Eftersom Dynestadsjön i Gamleby innehåller höga halter av kväve och fosfor, vilket är mycket skadligt för naturen, har kommunen bestämt sig för att vidta åtgärder. Dessa åtgärder består av att använda det övergödda vattnet som näring till traktens åkrar. Just nu görs ett fältförsök, där bevattningen började veckan innan midsommar och sker var tionde dag. VT åkte ut till det pågående fältförsöket för att se hur det fungerar.
Projektledaren Dennis Wiström berättar att projektet ger flera resultat. Samtidigt som det förbättrar miljön genom att både minska övergödningen och öka syretillförseln i vattnet, förbättras skördarna. Fältförsöket som görs på en åker i närheten av Dynestadsjön har redan bidragit till att omkring 20 kg kväve och 4 kg fosfor har försvunnit från vattnet. Dessutom är det en kostnadseffektiv bevattningsmetod.
På åkern där försöket görs odlas vall, vårvete, korn och åkerböna. Åkerbönan och vallen har svarat bäst på bevattningen, men samtliga växter har gett en större skörd än brukligt. En viss oro för negativa effekter har dock funnits under projektets gång. Dennis Wiström berättar att oron handlat om kloridjonerna som skulle kunna påverka växterna negativt.
– Men det har vi inte sett något av, än så länge har enbart positiva effekter påvisats.
En av de positiva effekterna är att skörden blivit större.
– Andraskörden på vallen blev 25 procent större på den konstbevattnade delen, säger Dennis Wiström.
Läs mer i tidningen.