Lyckad korsning föll Operakällaren på läppen

Anders och Annika Nilsson på Sollidens gårdsprodukter gick emot alla experter och skapade en egen korsning av grisar. Korsningen blev succé och många av grisarna från Solliden har slutat sina dagar på Operakällaren.

Annika Nilsson på Sollidens gårdsprodukter visar upp en veckogammal kulting som kommer att bli en av huvudaktörerna under Smaka på Tjust.

Annika Nilsson på Sollidens gårdsprodukter visar upp en veckogammal kulting som kommer att bli en av huvudaktörerna under Smaka på Tjust.

Foto: Hans Brandin

Västervik2010-09-16 15:17
I en hage på gården är ett stort gäng grisar fullt upptagna med att springa runt och böka i jorden. De går bland halvmeterhög skräppa, en växt som inte många djur gillar. Men skräppan åker med, liksom rötter och allt annat ätbart. Det är knorr på svansarna, inte tu tal om annat.Solliden ligger i närheten av Karrum, rakt söder om Odensvi. Där har odlar Annika och Anders grönsaker och föder upp grisar. Sedan 1997 är de med i KRAV.Nästa månad ska de båda tillsammans med kocken Mattias Andersson, från restaurang Två möjligheter i Västervik, åka till Turin i Italien som delegater på det stora "Slow food"-konventet.- Det ska bli riktigt roligt att träffa andra personer med samma filosofi, säger Annika Nilsson, som är utbildad trädgårdsmästare. - Vår produktion är helt och hållet ekologisk och en stor del av gårdens produkter går till restauranger. Exempelvis köper Saltmagasinet i Västervik så gott som alla grönsaker vi får fram.Grönsaker i all ära men under Smaka på Tjust är det grisarna som får mest uppmärksamhet. Solliden föder upp cirka 300 grisar per år. Gården har en alldeles egen korsning som Annika och Anders tagit fram mot alla goda råd från experter. En blandning mellan den bruna Duroc, vita Lantras och Hampshire (som har en vit täckning runt den svarta kroppen). - Korsningen har fungerat mycket bra. De flesta har en mörkare färg och många är spräckliga. Det ger skydd mot solljus och det är bra eftersom de går ute så mycket som möjligt. Köttet har också blivit mycket uppskattat. Tidigare sålde vi under många år till en grossist som levererade till Stockholms bästa krogar, bland andra Operakällaren. Men vi ville inte öka produktionen, vi var för små helt enkelt. - Den som vill kan beställa en hel eller en halv gris och då sker slakten i Valdemarsvik och styckningen hos Glada grisen i Brantestad utanför Vimmerby. Övriga grisar slaktas i Kalmar och säljs vidare till Svenskt butikskött i Stockholm som styckar åt det stora butikskedjorna. - Vår dröm är att en dag kunna bygga upp en gårdsbutik, säger Annika Nilsson och visar upp en veckogammal kulting som kommer att spela en av huvudrollerna under Smaka på Tjust.
KRAV-grisar
Måste gå ute på bete minst 4 månader per år, då den ska ha färskt bete (gräs) som foder, ska ha alltid ha möjlighet att böka i jorden - när den inte är ute ska den ha tillgång till djupströbädd eller motsvarande. På sommaren ska de få gyttjebad eller annan vattensvalka. Minst 50 % av fodret ska vara producerat på gården, dvs KRAV-producerat foder. KRAV-grisar ska ha fri tillgång till grovfoder, ska ha möjlighet att gå ut i rastgård året om (när den inte är på bete). Suggorna ska kunna grisa i skydd/enskilt och ha gott om halm eller liknande så den kan bygga bo till grisningen. Vid transport får KRAV-grisar i en etablerad grupp inte blandas med främmande individer eller grupper. De ska ha tillgång till extra utrymme på rastgården jämfört med konventionella grisar. (Inomhusmåtten lika.) Produktionen kontrolleras minst en gång om året av ett ackrediterat certifieringsbolag (t ex: Smak, Aranea, Hushållningssällskapet).KRAVs regler kring djurhållning är ännu striktare regler än den EU-ekologiska grisuppfödningen. Enligt EU:s regler för det ekologiska räcker det med att grisarna går utomhus på en betongplatta, medan Kravs regler innebär att Kravgrisen måste få beta och böka utomhus samt bada gyttjebad när det är varmt. Krav godkänner inte, pga av försiktighetsprincipen, att nitrit tillsätts i skinkan, det gör EU-ekologiskt. Därför blir Kravskinkan inte lika röd som en vanlig skinka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!