Lyckad korsning föll Operakällaren på läppen
Anders och Annika Nilsson på Sollidens gårdsprodukter gick emot alla experter och skapade en egen korsning av grisar. Korsningen blev succé och många av grisarna från Solliden har slutat sina dagar på Operakällaren.
Annika Nilsson på Sollidens gårdsprodukter visar upp en veckogammal kulting som kommer att bli en av huvudaktörerna under Smaka på Tjust.
Foto: Hans Brandin
KRAV-grisar
Måste gå ute på bete minst 4 månader per år, då den ska ha färskt bete (gräs) som foder, ska ha alltid ha möjlighet att böka i jorden - när den inte är ute ska den ha tillgång till djupströbädd eller motsvarande. På sommaren ska de få gyttjebad eller annan vattensvalka. Minst 50 % av fodret ska vara producerat på gården, dvs KRAV-producerat foder. KRAV-grisar ska ha fri tillgång till grovfoder, ska ha möjlighet att gå ut i rastgård året om (när den inte är på bete). Suggorna ska kunna grisa i skydd/enskilt och ha gott om halm eller liknande så den kan bygga bo till grisningen. Vid transport får KRAV-grisar i en etablerad grupp inte blandas med främmande individer eller grupper. De ska ha tillgång till extra utrymme på rastgården jämfört med konventionella grisar. (Inomhusmåtten lika.) Produktionen kontrolleras minst en gång om året av ett ackrediterat certifieringsbolag (t ex: Smak, Aranea, Hushållningssällskapet).KRAVs regler kring djurhållning är ännu striktare regler än den EU-ekologiska grisuppfödningen. Enligt EU:s regler för det ekologiska räcker det med att grisarna går utomhus på en betongplatta, medan Kravs regler innebär att Kravgrisen måste få beta och böka utomhus samt bada gyttjebad när det är varmt. Krav godkänner inte, pga av försiktighetsprincipen, att nitrit tillsätts i skinkan, det gör EU-ekologiskt. Därför blir Kravskinkan inte lika röd som en vanlig skinka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!