Lyckad debut i Östsam
Politiker i Kalmar län stödjer Västerviks trevare mot Östergötland.
Jag bejakar fullt ut det arbete som Västervik och Harald Hjalmarsson utför i Östsam och jag delar helt hans framtidsanalys, säger Anders Åkesson (c) som är ordförande i styrelsen för Regionförbundet i Kalmar län.
Foto:
Harald Hjalmarssons installationstal i Östsam på torsdagen belönades med applåder. I samband med talet visade han ett bildspel om Västerviks kommun. Dessutom överlämnades Västerviks kommuns standar.
På Östsams regionfullmäktigesammanträde fick Harald Hjalmarsson, som deltog som observatör i egenskap av kommunstyrelsens ordförande, höra att Östsam vill utöka samarbetet med Skåneregionen.
? Skåne har jobbat hårdare med E.22-frågan än övriga regioner där Europavägen löper fram. Därför ska Östsam börja samarbeta mera med Skåne för att få större tyngd bakom kravet till regeringen på en utbyggnad, säger Harald Hjalmarsson.
Vid torsdagens regionfullmäktigesammanträde diskuterades bland annat olika alternativ att bygga ut E.22 med hjälp av investeringar från näringslivet, vilka sedan under ett antal år framöver ska betalas tillbaka av staten.
Vad säger då andra politiker i Kalmar län om Västerviks trevare mot Linköping och Östergötlands län?
Anders Åkesson (c) är ordförande i förbundsstyrelsen, det högsta beslutande organet i Regionförbundet i Kalmar län:
? Jag bejakar fullt ut det arbete som Västervik och Harald Hjalmarsson utför just nu och jag delar helt hans framtidsanalys.
? Ska vi klara utvecklingen för Västerviks kommun är det av yttersta vikt att hela nordöstra Småland ? Västervik, Vimmerby och Hultsfred ? gemensamt odlar och förbättrar relationerna med grannarna i nordväst.
Anders Åkesson framhåller att Kalmar läns relationer med Blekinge och Kronoberg är utomordentligt goda. Inte minst kontakterna mellan de tre länens högskolor.
? Det har varit en positiv process som fött mycken positiv kraft. Jag vill nu se samma utveckling i norra Kalmar län. Västerviks och nordöstra Smålands framtid ligger i vilka vilka relationer man har till sina grannar.
Anders Åkesson pekar på att norra Kalmar län ingår i den fjärde största storstadsregionen i landet.
? Att vidga denna viktiga arbetsmarknads- och utbildningsregion med hjälp av snabbare och bättre kommunikationer, samt att få in Västerviks kommun i Östsams högsta beslutande organ, är strategiskt oerhört viktigt för Västervik.
? Det här är ingen länsbytardiskussion. I stället handlar det om att skapa funktionella regioner. Västerviks framtid ligger i att få vara en del i en mycket större arbetsmarknads- och utbildningsregion, fastsår Anders Åkesson.
Lena Segerberg (s) från Västervik, som är vice ordförande i styrelsen för Regionförbundet i Kalmar län, är lika positiv:
? Jag har i denna fråga samma åsikt som Harald Hjalmarsson. Det är bra ju mer vi kan bredda vår arbetsmarknads- och utbildningsregion. Det är ännu så länge alltför få som pendlar in och ut från Västervik. Det är viktigt att vi ökar Västerviksbornas möjligheter till att kunna få jobb. Förhoppningsvis inser även Linköpingsborna framöver det positiva i att kunna bo i Västerviks kommun och tågpendla till jobbet.
Regionförbundets Bo Lundgren (m) i Västervik tycker att det är alldeles utmärkt att banden med Östergötland nu knyts hårdare:
? Vid senaste arbetsutskottet i Regionförbundet föreslog jag att Kalmar län skulle öppna upp mot Blekinge och Kronoberg och byta observatörsposter med dem. Vi har delvis samma problem. Om vi kan samarbeta blir vi mera slagkraftiga, då kommer vi upp i drygt halvmiljonen invånare.
? Jag är helt för att Östsam ska få en motsvarande observatörspost i Kalmar län, tillsammans med Blekinge och Kronoberg. Då får alla parter tidigt veta vad som är på gång i de olika regionerna och kan samarbeta effektivare.
Gert Wollinger (s) i styrelsen för Regionförbundet i Kalmar län håller med om att det kan vara positivt med en observatörspost i Östsam, men betonar att samhörigheten med Kalmar län är lika viktig.
? Jag tror att man får tänka lite vidare. Det är bra att Västervik har goda kontakter med Östergötland och Linköpingsområdet som arbetsmarknadsregion. Men vi ska även fortsättningsvis tillhöra Kalmar län, som har ett fungerande Regionförbund.
Wollinger betonar att hela länet ställt upp för Västervik i den krissituation som uppstått efter Electrolux.
? Som sjukvårdspolitiker inser jag dock att om Västervik tillhörde Östergötland så skulle vi inte få behålla det breda utbud som i dag erbjuds på Västerviks sjukhus. I den betydligt större staden Norrköping fick man skära ned kraftigt och miste sin akutmottagning.
? Vi skulle inte heller ha haft något BB kvar i Västervik. Det är bra att vi vidgar arbetsmarknadsregionen, men vi ska inte bryta oss ur Kalmar län eller Småland. Det är skillnad på att vara näst största kommun i Kalmar län, mot att vara den femte eller sjätte största i Östergötland.
När det gäller samarbete över gränserna är för övrigt även Östergötland på bettet just nu. Fast där kastar man sina blickar norrut.
Mattias Ottosson (s), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, vill att landstingen i Östergötland och Södermanland samt Östsam och
Södermanlands regionförbund börjar samarbeta kring sjukvårds- och infrastrukturfrågor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!