Lund världsledande med ny motor
Foto: Mats Nygren Bengt Johansson är en av de forskare vid Lunds universitet som har arbetat med den nya HCCI-motorn.
Foto:
HCCI-motorn är egentligen ingen nyhet. Den har funnits sedan 1940-talet, men det är först under senare år som forskning och utveckling har kommit så långt att tekniken på allvar har börjat bli intressant för biltillverkarna.
HCCI påminner om både bensin- och dieselmotorn. Precis som i en bensinmotor blandar man bränslet med luft före förbränningen. Men det är värmen av kompressionen som självantänder blandningen, som i en dieselmotor. Något tändstift behövs alltså inte.
Man kan köra HCCI på både bensin och diesel men eftersom de självantänder vid olika temperatur måste motorn justeras om man byter bränsle.
Med den här tekniken blir verkningsgraden mycket högre, vilket är orsaken till den lägre bensinförbrukningen. Man kommer i stort sett dubbelt så långt med samma mängd bensin med en HCCI-motor i bilen.
? Det är en dramatisk minskning i bensinförbrukning vi pratar om, ungefär 50 procent, konstaterar Bengt Johansson som är professor vid Lunds tekniska högskola och en av de som har arbetat med motorn.
? HCCI-motorn är jämförbar med dieseln när det gäller förbrukning, kanske något snålare till och med. Men den stora fördelen mot dieselmotorn är att den är mycket renare.
Dieselmotorernas stora problem är utsläppen av partiklar och kväveoxider. Det går att rena utsläppen, men bara med dyr teknik. Med HCCI-motorn slipper man helt dessa utsläpp.
Nackdelen med HCCI-motorn har hittills varit att den är känslig för störningar. Motorn måste ha precis rätt temperatur för att fungera bra, och toleranserna är låga. Det är ett problem som inte gått att lösa på ett smart sätt.
Förrän nu.
? I och med att en modern bil styrs av en kraftfull dator kan man använda datorn för att styra motorn. Det är ett av de områden som vi arbetar mest med just nu, att utveckla bra styrsystem för HCCI.
För att styra motorn använder Bengt Johansson och hans forskargrupp sensorer. Sensorerna läser av hur förbränningen sker och kommunicerar blixtsnabbt med bilens dator, som ögonblickligen justerar motorn. Tekniken kallas återkopplad förbränning.
Ett annat problem med HCCI-motorer är att de är svåra att köra på hög effekt. Vid Lunds tekniska högskola hade man tidigare världsrekordet då man med HCCI kommit upp till 90 procent av en dieselmotors effekt. Rekordet slogs i höstas av amerikanska Caterpillar som nådde 100 procent.
Men Bengt Johansson tror inte att effektutnyttjandet behöver vara ett problem.
? Jag tror att de första motorerna som kommer blir hybrider. Man kör med HCCI-teknik när bilen är lätt lastad, och vanlig förbränningsteknik vid höga laster. Vid normal personbilsanvändning kommer då HCCI-tekniken att användas 90-95 procent av tiden, säger han.
Men på frågan när den nya tekniken kommer att tas i serieproduktion har Bengt Johansson inget svar.
? Biltillverkarna vill tjäna pengar som alla andra företag. Därför måste HCCI-tekniken först bli billigare. Det är vad bilkonsumenterna kräver, bilar som är bra och billiga. Ytterst är det vi konsumenter som kommer att avgöra när den här tekniken får sitt genombrott. Bilföretagen är intresserade, men måste ha kunder till sina produkter.
Flera större biltillverkare är med i Lunds HCCI-projekt, bland andra Saab, Volvo, Toyota och Nissan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!