Lugnt på akuten trots halka
Snön har kommit och med den halkan. Men än så länge har Västerviksborna klarat sig bra trots osandade isgator i stan och i bostadsområden.
Förvånad. Anette Eriksson, avdelningschef på akuten, är positivt överraskad över att de halkrelaterade skadorna varit så få trots att den första halkan slagit till. FOTO: ANDERS STEINER
Foto:
Senare på eftermiddagen får VT veta att den första olyckan nu har inträffat. En kvinna har halkat på en av stans gator och brutit armen under morgonen. Det är den första halkrelaterade fraktur som kommit in till akuten så antalet är fortfarande betydligt mindre än vad det brukar vara. Normalt brukar den första halkan innebära att många människor ramlar och slår sig och på akuten har man länge haft beredskap för det.
- Vi har tränat våra armar så att vi ska orkar dra till alla skadade armar och ben, skrattar Anette Eriksson.
Men peppar, peppar så har personalen ännu inte behövt använda så mycket av sina muskler och andra resurser till att ta hand om sviterna efter just halkolyckor.
- Det är fantastiskt egentligen. När första halkan kommer brukar vi få in många, ibland upp till 15 personer på en dag. Men nu har det varit jättelugnt och det är vi förvånade över, säger Anette Eriksson.
Hon rekommenderar dem som är rädda för att halka att ta det försiktigt och gärna använda broddar under skorna.
Anette Eriksson berättar att de vanligaste skadorna i halktider är handledsbrott eftersom det är med händerna man tar emot sig när man faller. Allvarligare skador som slag mot huvudet och liknande är betydligt mer ovanligt.
De som ramlar och slår sig är både unga och gamla. Men eftersom äldre har skörare skelett och oftast lite sämre reaktionsförmåga är det i regel de som skadar sig värst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!