En torrsommar med flera skogsbränder, följt av ett stort oljeutsläpp.
Därefter startade hösten med ett skyfall som orsakade mängder med vattenskador i norra kommundelen.
2018 var ett år som man kommer att minnas länge på räddningstjänsten i Västervik. Tacksamt nog, blev 2019 lite av ett mellanår enligt statistiken.
– De större skogsbränder vi drabbades av i år inträffade i maj och juni. Därefter fick vi bara korta torrperioder, säger förvaltningschefen Joakim Jansson.
Antalet bränder i skog och mark sjönk med 33 procent.
Vädrets makter gynnade räddningstjänsten även under slutet av året.
– Vi har haft väldigt lite halka i år. De dagar nu i december då vi har haft halka har folk kört försiktigt, säger Joakim Jansson.
Vad som däremot ökade var fordonsbränder. Jansson tror att antalet bränder kunde ha varit ungefär konstant mellan de två åren om det inte var för de anlagda bränder som inträffade nu i december. Totalt ryckte man ut på 19 fordonsbränder i år.
En av de större bränderna i år var när ett hus brann ner till grunden i Ankarsrum i våras, i vad som tros vara en anlagd brand.
– Det är tråkigt, inte bara för huset i sig utan för att den oro som det väcker i samhället, säger Joakim Jansson.
Samtidigt trycker han på att bränderna varit färre i Ankarsrum i år jämfört med föregående år.
Om han får önska sig något så är det ökad kunskap bland allmänheten om hur man själv kan påbörja släckinsatser
– Redan i dag ser vi många rådiga ingripande, men vi tror att det kan bli ännu bättre. Att man säkerställer att man har brandfilt, brandsläckare och fungerande brandvarnare.
Han säger att det som inte syns i statistiken är fall där privatpersoner råkat ut för brandtillbud, på egen hand kunnat släcka elden och i efterhand ringer till räddningstjänsten för att rådfråga om olika saker.
Totalt har räddningstjänsten 836 larm i statistiken för 2019, jämfört med 904 året innan. Ett lugnare år kan man tycka, samtidigt säger Joakim Jansson att en trend hänger i där antalet larm etablerat sig på en högre nivå. Under perioden 2000– 2014 pendlade antalet utryckningar mellan 550 och 600.
Någon entydig förklaring finns inte.
– Befolkningen har vuxit, vi är en kommun med besöksnäring, , fler har bilar, trafikolyckorna har ökat lite grann. Vi rör nog på oss mer överlag, och i dag har alla mobiltelefon och kan lättare slå larm, nämner Joakim Jansson som tänkbara förklaringar.