Det kan hända med högstadieskolorna om Ellen Key säljs

Västerviks stad har för få barn, och för många tomma skolplatser. Samtidigt vill kommunen sälja Ellen Key till regionen. Nu ska flera olika alternativ för framtidens högstadiesituation utredas.

Kommunen siktar på att sälja Ellen Key-skolan till regionen, så att sjukhuset kan utvecklas. Var ska då högstadieeleverna gå i framtiden? Det ska nu utredas.

Kommunen siktar på att sälja Ellen Key-skolan till regionen, så att sjukhuset kan utvecklas. Var ska då högstadieeleverna gå i framtiden? Det ska nu utredas.

Foto: Anders Steiner/Arkiv

Västervik2023-02-15 18:00

– Vi har en för stor kostym när det gäller skollokaler. Det gäller att klokt anpassa kostymen. Vi måste också göra det möjligt för sjukhuset att utvecklas, konstaterar kommunalråd Harald Hjalmarsson (M).

Nu ska det utredas hur högstadieskolorna ska utformas om Ellen Key-skolan säljs. 

Utredningen ska fokusera på huvudspåren: 

• Utbyggnad av Ludvigsborgsskolan.

• Bygga en helt ny skola på en annan plats.

• Bygga om en annan skola än Ludvigsborgsskolan. 

Utredningen ska också kartlägga för- och nackdelar med en respektive två högstadieskolor i tätorten. 

– Vi är helt överens om att utreda vad som händer om Ellen Key-skolan säljs, säger Dan Nilsson (S), oppositionsråd. 

I samma ärende ville Nilsson (S) också påbörja en utredning om det är möjligt att bygga ut Ljungberga till att rymma fler elever. Eftersom Omegaskolan inte öppnar hösten 2023 kommer man inte längre utreda om grundskolorna Breviksskolan eller Marieborgsskolan ska avvecklas, däremot om de ska ta emot färre klasser. 

Att bygga ut Ljungberga hade till exempel möjliggjort avveckling av en annan skola. 

– Det vore rätt att klargöra en insats på Ljungberga så att vi har alla pusselbitar, säger Nilsson (S). 

Förslaget vann dock inte gehör, trots att Hjalmarsson (M) håller med om att Ljungbergaskolan idag är dyr per elev, och ser en poäng i att utreda om skolan kan bli billigare per elev om den byggs ut med fler klasser.

Han utesluter inte en sådan utredning om Ljungbergaskolan, men det är en senare fråga som kommer ske först nästa år, i så fall.

Det här ärendet om skolstrukturen, ska inte förväxlas med besparingsuppdraget. Det är två olika uppdrag. Det ena är att se över skolstrukturen i Västerviks tätort – att det finns för många tomma skolplatser i Västerviks stad. Det andra är ett besparingsuppdrag på 7 miljoner inför nästa år. 

Ärendena hänger dock ihop. 

Ett av sparförslagen är att avveckla Ankarsrums högstadium, och låta elever från exempelvis Hjorted gå mellanstadiet i Ankarsrum. Om Ankarsrums högstadie avvecklas, och eleverna då får gå i högstadiet i centrala Västervik, som en följd av sparuppdraget, påverkat det så klart också det här ärendet om skolstruktur. 

Vilka besparingar som ska genomföras under 2024 beslutas senast i november 2023, då det är sista chansen för politikerna att göra ändringar i budgeten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!