LRF vill att bönder ska ge sig in i vårdsektorn

Projektet Grön omsorg gör det möjligt för funktionshindrade att hjälpa till på jordbruk. Nu informerar LRF lantbrukare i nordöstra Småland om den nya omsorgsformen.

Ingegerd Petersson, projektledare för Grön omsorg.

Ingegerd Petersson, projektledare för Grön omsorg.

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-08-17 10:43
Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) projekt Grön omsorg handlar om att människor med särskilda behov - till exempel funktionshindrade - ska kunna hjälpa till på exempelvis en lantgård, där de får ta hand om växter och djur. Meningen är att Grön omsorg ska vara ett alternativ till den dagverksamhet som finns i städerna.- Det här gör det möjligt för de här människorna att få komma ut i naturen, säger Ingegerd Petersson, projektledare för Grön omsorg.Hon framhåller fördelar som frisk luft, ökad känsla av gemenskap och nya kunskaper inom växt- och djurskötsel.- På 80-talet föste man ihop funktionshindrade i stora dagcenter i städerna. Det här är en återgång till det småskaliga lantlivet som har många kvalitéer. Till exempel frisk luft och förbättrad kondition och hälsa genom kroppsarbete, säger Ingegerd Petersson.Nu kartlägger LRF marknaden för hela Småland och Öland. Och till hösten startar en utbildning, om 8-10 dagar, i Grön omsorg.- Meningen är att fler människor på landsbygden ska kunna försörja sig på sin gård. Samtidigt som det är ett led i det fria vårdvalet där omsorgstagaren ska ha rätt att välja vårdform, säger Ingegerd Petersson.Den som vill bedriva Grön omsorg hyr antingen ut en del av sin gård och låter kommunen ha omsorgsverksamhet med egen personal. Eller så driver lantbrukaren själv verksamheten och får pengar från kommunen för att ta emot ett antal personer med särskilda behov. Kriteriet är att minst en i företaget ska ha en vårdutbildning på högskolenivå.- Man måste också söka tillstånd hos länsstyrelsen och en gång om året kommer någon från kommunen och ser över verksamheten.Kritiker menar att dagverksamhet på landet gör det möjligt för lantbrukare att skaffa billig arbetskraft. Men Ingegerd Petersson håller inte med alls.- Jag har väldigt svårt att tro att en lantbrukare med 200 kor satsar på det här för att få arbetsavlastning. De som bedriver Grön omsorg gör det vid sidan av och har ett stort intresse för människor.
Grön omsorg
LRF har tagit initiativet till projektet som finansierats med pengar från Europiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.Satsningen på Grön omsorg kom igång hösten 2007 efter en offentlig upphandling. Avtalet är treårigt med möjlighet till förlängning.Ett 40-tal gårdar i Sverige bedriver redan Grön omsorg, två av dem finns i Kalmar län.Källa: LRF
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om