Lönsamt jämföra olika villkor för betalkort

Ska du betala med kontokortet utomlands? Eller vill du ta ut pengar i utländska bankomater? Se upp med bankernas olika avgifter och valutaväxlingspåslag. Genom att välja rätt kort kan du spara hundratals kronor.

Skillnader. Det är inte bara årsavgiften som skiljer sig mellan de olika korten. Även avgifter vid köp samt valutaväxlingspåslag varierar mycket. Foto: Peter Fredriksson

Skillnader. Det är inte bara årsavgiften som skiljer sig mellan de olika korten. Även avgifter vid köp samt valutaväxlingspåslag varierar mycket. Foto: Peter Fredriksson

Foto:

Västervik2006-07-20 00:25
Det blir allt populärare att betala med kort, visar siffror från bland annat kortföretaget Visa. Under de senaste fem åren har kortbetalningarna ökat med sammanlagt 50 procent. Men samtidigt gäller det att kontrollera villkoren innan man använder kortet utomlands. Avgifterna skiljer sig åt mellan olika typer av kort och mellan de olika kortföretagen.
På Konsumenternas bank- och finansbyrå följer man noga utvecklingen på området. För att underlätta för privatpersoner har man sammanställt de olika kortföretagens villkor.
- Det lönar sig definitivt att jämföra olika kort innan man bestämmer sig. Det är inte bara årsavgifterna som varierar. Även storleken på exempelvis valutaväxlingspåslagen skiljer sig mycket åt, säger Susanne Johansson som är jurist på byrån.

När det gäller rena kontantuttag, det vill säga uttag ur utländska bankomater, ska samma avgifter tillämpas i övriga EU-länder som i Sverige. Det här innebär att om det är gratis att ta ut svenska kronor i Sverige ska det inte tillkomma några uttagsavgifter så länge man tar ut euro i ett annat EU-land. Men vill man plocka ut andra valutor än euro inom EU kan det tillkomma en uttagsavgift. Samma sak gäller uttag i andra länder som inte omfattas av EU:s regelverk.
- Vad många inte tänker på är att bankerna även har rätt att ta ut ett belopp som motsvarar deras kostnader för själva växlingen. Det så kallade valutaväxlingspåslaget skiljer sig från bank till bank. Vissa banker tar inte ut några påslag alls medan andra lägger på mellan 1 och 1,65 procent på beloppet, säger Susanne Johansson som menar att det är bra att ta del av bankens prislista innan man ger sig iväg.

En av de vanligaste frågorna som byrån får är vad man ska göra om kortet fått en felaktig debitering. Susanne Johansson menar att det är viktigt att spara alla kvitton på köp som man gjort för att kunna stämma av dessa mot kontoutdraget.
- Håll uppsikt över kortet och lås in det i hotellets värdeskåp om du inte kan ha med dig det hela tiden. Om du lämnar det på hotellrummet och det blir stulet är det du som blir betalningsskyldig för alla köp som tjuven gjort. I många länder har man inte samma krav på legitimation i samband med kortköp, vilket gör att det är lätt att använda stulna kort som inte hunnit spärras.

Det anses dock som ett normalt beteende att lämna kortet till kyparen i samband med betalning för en måltid, även om många fått se sina kort länsade av oärliga kypare.
Detta kan ske genom så kallad skimming, det vill säga att informationen på magnetremsan som finns på kortet snabbt kopieras över till ett annat kort. Därefter kan bedragaren använda det falska kortet för att göra köp eller ta ut pengar i bankomat utan att ägaren märker det förrän kontoutdraget på de gjorda köpen kommer.
- I de fallen slipper kortägaren stå för utgifterna. Däremot bör man inte lämna in kortet i baren hela kvällen för att sedan skriva på kvittot när det är dags att gå hem. Då finns det risk att man blir betalningsskyldig för eventuella uttag eller köp som någon annan gjort.

Inför en utlandsresa är det bra att skriva upp kortnumret samt telefonnumret som krävs för att spärra kortet vid förlust. De här uppgifterna bör förvaras på ett annat ställe än själva kortet, till exempel i mobiltelefonens adressbok eller i hotellets kassaskåp. Det är viktigt att man ringer och spärrar kortet så fort man upptäcker att det är borta.
Om kortet skulle försvinna finns det alltid en möjlighet att få ett nytt kort levererat med expressbrev till semesterorten. Men även här skiljer sig de olika bolagens villkor och avgifter markant åt.
Information
Konsumenternas bank- och finansbyrå erbjuder kostnadsfri och oberoende vägledning. På webbsajten finns det även sammanställningar över bland annat olika kortföretags avgifter, se www.konsumentbankbyran.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om