"Lönerna måste höjas"

Höjda löner och en bättre arbetsmiljö är ett måste om vården ska lyckas fasa ut hyrpersonalen fram till 2019. Det menar Vårdförbundets Mathias Johnson, som saknar en rejäl lönesatsning.

Höjda löner behövs för att få bort beroendet av bemanningsbolag, enligt Vårdförbundets Mathias Johnson.

Höjda löner behövs för att få bort beroendet av bemanningsbolag, enligt Vårdförbundets Mathias Johnson.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervik2017-01-26 07:30

Den 1 januari 2019 ska hälso- och sjukvården vara oberoende av bemanningsbolag, enligt en gemensam strategi som landstingen och regionerna ställt sig bakom. I Kalmar läns landsting har det under flera år varit en prioriterad fråga. För att lyckas med detta har landstinget bland annat sett över fördelningen av arbetsuppgifter mellan olika yrkeskategorier, erbjudit alla sjuksköterskor betalda utbildningsanställningar och inrättat en ny utbildningscentral i Vimmerby för att kunna introducera läkare med utländsk utbildning.

Mathias Johnson från Vårdförbundet tycker att satsningarna är bra – men saknar ett fokus på de frågor som han anser är viktigast, nämligen löneökningar och bättre arbetsmiljö.

– Man behöver höja lönerna och få bättre arbetstider. Det kan göra att bemanningsbolag behövs under en tid. Att dra ner på arbetstiden med bibehållen lön tror jag är ett jättebra alternativ, då skulle man locka folk till sjukhuset, och kunna behålla dem vi har.

Att anpassa verksamheten efter hur mycket personal som finns är också viktigt, enligt Mathias Johnson. Det kan betyda att man tvingas dra ner på vårdplatser, som landstingsledningen gjorde på medicinkliniken i höstas.

– Det görs för att spara de sjuksköterskor som är kvar, för att de ska orka. Vi kan inte slita ut de som redan finns, då försvinner ännu fler.

Orsaken till att sjukvårdspersonal väljer bemanningsföretag före att arbeta åt landstinget menar Mathias Johnson är att man inte längre accepterar dålig arbetsmiljö och låga löner.

– Personalen accepterar inte det längre. Framför allt är det den yngre generationen som börjar säga ifrån, de ställer helt andra krav. Men även äldre har börjat tänka att "kan de så kan vi". Om de äldre försvinner, ja, då rinner det ut väldigt mycket kunskap från sjukhuset. Det blir en ond cirkel.

Han tycker att det är rätt tänkt av landstinget att se över arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier för att se till att olika kompetenser utnyttjas så effektivt som möjligt.

– Vi måste göra rätt saker, kanske är det så att vi är tillräckligt många men gör fel saker, säger Mathias Johnson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!