Lokalfrågan äntligen löst

Nu är det klart att vuxenutbildningen samlas på Tjustskolan och de ungdomsprogram som i dag huserar där får flytta till gymnasiets Teknikcentrum. Där byggs extra paviljonger för att inrymma de stora elevkullarna på ett och samma ställe.

Västervik2005-11-17 00:25
Beslutet togs av en nästan enig barn- och utbildningsnämnd tidigare i veckan. Folkpartiets ledamöter skulle dock gärna ha sett att ärendet kompletterats med ytterligare information, och därför reserverade de sig mot beslutet.
Förvaltningschef Lena Karlberg verkar lättad över att den sista pusselbiten, nämligen paviljongerna, äntligen fallit på plats.
- Det var svårt att hitta en lösning så att eleverna skulle få plats i befintliga lokaler. Vi har tittat på många externa lokaler, exempelvis Electrolux. Men poängen med paviljongerna är att de kan plockas bort när elevpuckeln minskar och då slipper vi ha kostnader för dem.

Uppdraget att samordna vuxenutbildningen visade sig vara svårare än vad man först trott, då det först skulle innebära att utbildningar på ungdomsgymnasiet splittrades. Samtidigt tyckte lärare på Tjustskolan att en så stor omflyttning var onödig bara några år innan en stor gymnasiereform kommer att äga rum.
Men nu verkar de största problemen vara lösta. Barn- och fritidsprogrammet, gymnasiesärskolan samt omvårdnadsprogrammet, som i dag finns på Tjustskolan, får även från nästa läsår gå i samma lokaler, men då i gymnasiets Teknikcentrum. Gymnasiets teknikprogram flyttas från Teknikcentrum till andra våningen i gymnasiets huvudbyggnad, där de naturvetenskapliga utbildningarna i dag håller till.
Samtidigt lämnar barn- och utbildningsförvaltningen lokalerna på Östermalmsskolan och Navigationsskolan och flyttar ut den verksamhet den har vid Futurum.

Förvaltningschef Lena Karlberg ser flera fördelar med förslaget. Framför allt frigörs mycket yta då man flyttar ur Östermalmsskolan och Navigationsskolan. Det leder till minskade driftskostnader och i förlängningen även intäkter om man säljer fastigheterna. För Högskolecentrums del innebär flytten att man får mer yta. Att vuxenutbildningen får gemensamma lokaler stärker utbildningens identitet och ger goda möjligheter att utveckla verksamheten.
Om nämnden hade avvaktat med sitt beslut hade det inneburit "onödiga" kostnader under nästa läsår då Navigationsskolan ändå hade varit tvungen att handikappanpassas. Det hade kostat minst en miljon kronor. Nu sparas i stället drygt 100 000 kronor då lokalerna avvecklas efter halvårsskiftet. Kommande år blir besparingen större och år 2011, när elevkullen har minskat och de extra paviljongerna inte behövs längre, är besparingen 1,2 miljoner kronor - det vill säga hela den kostnad som nämnden i dag har för lokalerna på Östermalmsskolan, Navigationsskolan samt Futurum.
Förslaget har MBL-förhandlats inför nämndens beslut och enligt Lena Karlberg slutade förhandlingarna i enighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om