I tisdags kom nyheten att Centerpartiet och Miljöpartiet båda gått med på en kompromiss om strandskyddet. Partierna framstod som två motpoler i frågan. Centerpartiet kritiserade dagens lagstiftning för att lägga en död hand på landsbygdsutveckling. Miljöpartiet varnade för att ett uppluckrat strandskydd kunde leda till överexploatering värdefulla naturmiljöer.
Så vad säger de lokala centerpartister och miljöpartister som arbetar med strandskyddsfrågor till vardags om uppgörelsen?
Akko Karlsson (MP) är vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. Hon säger att hon inte hunnit "nörda ner sig i detaljerna" i uppgörelsen, men att hon i stort är positiv. Hon bedömer att den mark som är mest skyddsvärd även fortsättningen får ett starkt skydd.
Samtidigt säger hon att det finns delar i strandskyddet som fungerat mindre bra.
– Ett exempel är containerbutiken i Björnsholm som ska ligga vid Loftaån. Vi sade ja, men länsstyrelsen är tveksam. Där menar vi att strandskyddet spelat ut sin roll på platsen.
Kjell-Åke Larsson, som är ersättare i miljö- och byggnadsnämnden, är ännu mer kritisk.
– Delar av dagens lagstiftning strider mot sunt förnuft.
Han vänder sig mot att anlagda vattendrag som diken och dammar kan få strandskydd.
– I dag vill vi till exempel att man av klimatskäl anlägger våtmarker i skogen. Om det då uppstår en vattenspegel så kommer marken att bli strandskyddad. Även om man inte tänkt att lägga en sommarstuga där i dag så riskerar det att bli problem i framtiden.
Samtidigt tycker han att lagstiftningen misslyckats med att skydda den mark som borde vara mest skyddsvärd: Strandlinjerna vid storstadsområdena.
– Där är det som mest exploaterat samtidigt som det är där som det bor flest människor som hade kunnat ha glädje av en strandnära natur.
Märks skillnaderna i syn på strandskydd mellan Centerpartiet och Miljöpartiet i det vardagliga arbetet i miljö- och byggnadsnämnden i Västervik?
– Nej, det är en väldig avpolitiserad nämnd. Jag tycker att nämnden den här mandatperioden varit väldigt stabil, svarar Akko Karlsson.
Hon säger att de gånger nämnden fattar beslut som avviker från tjänstemännens råd, då är politikerna eniga från höger till vänster. Kjell-Åke Larsson ger en liknande bild:
– Jag och Akko tänker väldigt lika. Det kan bero på att vi båda bor på landet.