Kan bli sommar utan färskpotatis för hobbyodlare – utsädet utsålt

Nu är det brådis om du ska sätta potatis. "Det har varit större tryck i år", säger Emilia Lundin på Granngården.

Förgrodd sättpotatis är en bristvara på många håll.

Förgrodd sättpotatis är en bristvara på många håll.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Västervik2024-05-21 05:00

Att sätta potatis med hopp om skörd till midsommar är redan för sent. Men vill du plocka egenodlad potatis i sommar är det hög tid att sätta.

Men först behöver man få tag på sättpotatis.

Förra årets regniga sommar och höst satte sina spår, med sen tillväxt och större knölar. Nu märks potatisekonomin ute i butikerna.

På flera ställen har den förgrodda sättpotatisen tagit slut. VT lyssnade med några av försäljarna i kommunen.

Lindas trädgård i Gamleby:

– För två veckor sedan. Vi har sålt slut och har inget kvar. Det vi haft har varit lätt att sälja. Det är inte roligt för kunderna med en sommar utan färskpotatis, tycker Leena-Kaisa Lindersson i Lindas trädgård.

Granngården i Västervik:

– Så här hög efterfrågan har det inte varit tidigare år. Vi fick leveransen av sättpotatisen i februari och den tog slut hos oss för två veckor sedan. Det har varit en sen vår i år och när värmen kom blev det högt tryck, säger Emilia Lundin, ställföreträdande butikschef.

Mariebergs trädgård, Piperskärr:

– Det börjar sjunka undan och tar nog slut till helgen. Vi har sex sorter kvar och det är tveksamt om vi får någon påfyllning. Det verkar vara brist på många håll. Vi brukar kunna sälja sättpotatis in i halva juni. Populärast har nog Amandine varit, säger trädgårdsmästare Mats Nilsson.

Hjorteds Handelsträdgård:

– Den är slut sedan en vecka tillbaka. Förra året fick jag lite över, men i år tog den slut. Det brukar variera lite. Några har frågat och får söka på andra ställen, säger Linda Oskarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!