Windy vill anställa fler lokalt utbildade finsnickare

Snickeri- och möbelbranschen skriker efter arbetskraft. Det gör även Västerviksföretaget Windy. Därför väljer företaget att engagera sig i Västerviks gymnasiums finsnickeriutbildning.

Läraren Michael Engström tillsammans med förstaårseleverna Dasha Burmistr och Hannes Oskarsson.

Läraren Michael Engström tillsammans med förstaårseleverna Dasha Burmistr och Hannes Oskarsson.

Foto: Karin Hertz

Västervik2024-04-18 20:19

– Utan finsnickeriutbildningen skulle vi inte ha något båtbyggeri. Hälften av våra båtbyggare har gått den här utbildningen. De senaste fem åren har vi anställt 40 personer. 15 av dem har gått den här utbildningen. 

Det säger Windys ekonomichef Jan-Henrik Stibe som har varit med och tagit initiativ till att Västerviks gymnasiums finsnickeriutbildning ska bli en del av Teknikcollege. Han är dessutom ordförande i styrgruppen för satsningen.

Windy skulle gärna rekrytera fler lokalt utbildade finsnickare än vad företaget gör i dag. Jan-Henrik Stibe lyfter därför vikten av att locka fler elever till utbildningen. 

– Utbildningen får riksintag från 2025 och då kan ju fler söka sig hit, säger han hoppfullt.

Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) står bredvid.

– Om vi ska vara ärliga så har vi nog inte marknadsfört utbildningen tillräckligt bra. Alla som går utbildningen får ju jobb. Och det är också väldigt tydligt att näringslivet tycker att det är viktigt att den här kompetensförsörjningen finns kvar. Annars skulle de inte satsa här, säger han.

undefined
Henrik Smedmark som är kompetenspolitisk chef för branschorganisationen Trä- och möbelföretagen passade på att byta några ord med eleven Hannes Oskarsson.

Henrik Smedmark, kompetenspolitisk chef på Trä- och möbelföretagen, säger att han verkligen har stöttat satsningen på att göra finsnickeriutbildningen till en del av Teknikcollege.

– Det skulle behöva utbildas 600 till 700 personer varje år till möbel- och träindustrin för att fylla behovet av personal i Sverige. Det innebär att vi skulle behöva utbilda fyra eller fem gånger fler finsnickare än vad vi gör i dag.
 

Förstaårseleven Hannes Oskarsson hoppas att certifieringen till Teknikcollege ska göra utbildningen ännu bättre.

– Jag hoppas att den kan bli lite modernare nu när vi kommer lite närmre företagen. Jag är själv lite nyfiken på Windy. Jag är väldigt intresserad av tillverkning av båtskrov, men också av båtinredning, säger Hannes Oskarsson.

Läraren Michael Engström var länge en motståndare till teknikcollege men har ändrat sig, berättar han.

– I dagsläget kan vi inte leverera tillräckligt många elever till företagen. Och detta trots att det är lågkonjunktur just nu. Vi behöver styrkan från branschen och vi behöver ge utbildningen relevans. Det är en kamp varje dag att locka elever. Den allra svåraste utmaningen är förmodligen att ändra samhällets attityd till yrkesutbildningar. 

undefined
Jan-Henrik Stibe på Windy Scandinavia är ordförande i styrgruppen för finsnickeriutbildningen och Teknikcollege. "Det är fantastiskt roligt och vi är lyckligt lottade att finsnickeriutbildningen finns kvar i Västervik."
undefined
Finsnickeriutbildningens rektor Per-Åke Carlsson välkomnade gästerna däribland läraren Michael Engström, kommunalrådet Harald Hjalmarsson och Windys Jan-Henrik Stibe.
undefined
Både socialdemokraten Marcus Fridlund och kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) var på plats.
undefined
Läraren Christer Hultman höll i invigningsbandet som kommunalrådet Harald Hjalmarsson klippte. Rektor Per-Åke Carlsson syns till höger.
undefined
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp var på plats. Han passade på att prata med eleven Dasha Burmistr.
undefined
Socialdemokraten Marcus Fridlund.
undefined
När socialdemokraten Marcus Fridlund satt som ordförande i barn- och utbildningsnämnden tog han initiativ till Teknikcollegebildandet. Här tillsammans med kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).
Finsnickeriutbildningen

Startade år 1880. 

Antal elever: 16 gymnasieelever och 8 vuxenelever.

Finsnickeriutbildningen har certifierats av Industrirådet. 

Startade vuxenutbildning i januari 2024.

Utbildningen har också blivit certifierad som Teknikcollege.

Teknikcollege: Ska tillgodose företagens kompetensbehov. Teknik- och industriföretagens behov som styr arbetet. Näringslivet ska vara i majoritet i den regionala styrgruppen och styrgruppsordföranden ska vara en näringslivsrepresentant. 

Nästa år, 2025, döps utbildningen om från Hantverksprogrammet till Finsnickeriutbildningen. Då kommer också utbildningen börja kunna ta emot elever från hela landet, så kallat riksintag.

Västerviks gymnasium är en av sju skolor i Sverige som kommer få bedriva Finsnickeriutbildningen i dess nya form.

Lärare: Michael Engström, Christer Hultman och Esmail Azimi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!