"Regeringen måste fatta beslut snabbt"

Tillverkningsindustrin i kommunen är pressad av elkrisen. Kommunpolitikerna Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M) säger att hjälpen måste komma från regeringsnivå.

Dan Nilsson (S).

Dan Nilsson (S).

Foto: Martina Gradian

Västervik2022-10-06 11:55

I förra veckan meddelade Totebo AB att man tvingas varsla 19 personer. Bolagets vd Martin Johansson angav det stigande elpriset som det stora skälet till den situation som bolaget hamnat i. I ett mejl till VT uttryckte han besvikelse över att politiken inte hanterat frågan redan under valrörelsen.

På andra håll i södra Sverige, framförallt i elområde 4 där läget är ännu värre, har kommunalråd varnat för konkurser om inget görs.

Hur ser de lokala politikerna på läget?

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) säger att han också fått signaler om ett pressat läge, framförallt bland tillverkningsföretagen i Västervik.

– Det har gått snabbt, och det rör sig om väldigt stora pengar.

Han berättar om kommunledningens besök på bruket i Ankarsrum, där de stigande energipriserna satt djupa spår.

– Och vi har fler företag i kommunen som är väldigt energikrävande.

undefined
IAC i Ankarsrum är ett av de företag som pressas av de stigande elpriserna.

Under pandemin satte Västerviks kommun in åtgärder för att stödja det lokala näringslivet. Det handlade om allt från avgiftssänkningar till att kommunanställda fick presentkort för att få snurr på den lokala konsumtionen.

Sammanlagt var de åtgärderna värda fem miljoner kronor. Dan Nilsson säger att det är belopp som inte skulle förslå långt i den här krisen. Det finns enskilda företag som förlorar miljonbelopp på de stigande priserna. 

Istället menar Nilsson att det är på riksnivå som insatserna måste göras.

– Då är olyckligt att vi sitter utan en regering just, eller vi har en regering, men det är en expeditionsregering som inte har lika stora befogenheter.

Dan Nilsson säger att han helst sett att beslut fattats redan under valrörelsen. Framförallt när det gäller utbetalning till svenska elkunder av de 60 miljarder kronor som finns hos Svenska Kraftnät. Där menar han att Socialdemokraterna och Moderaterna inte står längre ifrån varandra än att man borde kunna enas om ett beslut.

undefined
Harald Hjalmarsson (M).

Moderaternas Harald Hjalmarsson talar också om hur det brådskar med utbetalningen av pengarna från Svenska Kraftnät. Han tycker däremot att det är ett beslut som expeditionsregeringen borde kunna fatta.

– I stort sett alla partier har i valrörelsen sagt sig vara villiga att göra något. Det måste gå att koppla den frågan fri från de överläggningar som finns om olika konstellationer.

Utöver de akuta åtgärderna tycker Harald Hjalmarsson att man behöver sätta sig ner regionalt och se vad man kan göra för att sydöstra Sverige ska få en mer stabil elförsörjning.

– Blir det en kall vinter så vet vi att det finns en risk för tillfälliga avstängningar för att få elen att räcka, och då har vi verkligen tappat produktion.

Det handlar inte bara om att få till mer elproduktion. Hjalmarsson menar att elnätet måste rustas upp för att bli mer stabilt. 

I förberedelsearbetet med en solcellspark i Ankarsrum har det uppdagats att det finns flaskhalsar i nätet, bland annat en kraftstation i Fårhult som inte har tillräcklig kapacitet.

En annan fråga för att dämpa effekterna är att spara el. Där har kommunen energirådgivare blivit efterfrågad. Harald Hjalmarsson berättar att beslutet tagits att utöka kapaciteten från en tjänst till 1,75 tjänst.

I det tuffa läget som råder just nu gläds han åt en sak: Själv har kommunen varit försiktig och bundit sina elpriser i långa avtal:

– Skulle vi behöva skriva om dem skulle det röra sig om extrema summor, kanske 100 miljoner.

Detta har hänt

I sommar och höst har vi skrivit om fler branscher som drabbats av ökande elpriser.

Samer Hadrous, som äger Pizzeria Fungi, i Gamleby berättade den 14 september att man övervägde både en prishöjning och minskade öppettider för att möta elpriserna.

På träindustrin Totebo AB berättar man att en LAS-förhandling genomförts för att kunna minska personalen med 19 personer.

– Jag är luttrad, men jag har aldrig sett något liknande, sade Dan Nilsson, vd för verkstadsföretaget IAC i Ankarsrum den 24 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!