Simborgarmärket firar 90 år i år

Simborgarmärket har nu funnits i 90 år. För sjätte året anordnades det en simborgarkväll i Blankaholm.

Varje år byter simborgarmärket färg och årets jubileumsmärke symboliserar en solnedgång.

Varje år byter simborgarmärket färg och årets jubileumsmärke symboliserar en solnedgång.

Foto: Lena Svensson

Västervik2024-08-10 20:00

Det är simläraren Eva Holm som tillsammans med Blankaholms damklubb arrangerade kvällen.. 

– Flera som simmar återkommer varje år, vilket är glädjande och helt rätt utifrån vattensäkerhet och vattenvana.

I år var det 28 simmare som deltog varav 24 köpte märken. Torsdagen den 8 augusti sker ett uppsamlingsheat för 6 barn och 2 vuxna som inte hade möjlighet att närvara den ordinarie kvällen. Totalt sålda märken i Blankaholm blir då 31 stycken.

– Att vara simkunnig är lika med en billig livförsäkring. Glöm ej heller att simning är färskvara som skall tränas för att upprätthållas.

undefined
Några av de duktiga simmarna i Blankaholm.Efter att alla avklarat 200 meter bjöds det på kokt korv med bröd och kaffe eller saft.
undefined
Simborgarkvällen i Blankaholm där 28 personer genomförde 200 meter.

Ett bra sätt att göra det på är att varje år ta simborgarmärket. Det är dock stor skillnad att simma 200 meter i bassäng och i öppet vatten. Evas tips och önskan är att det ordnas simborgarkvällar på badplatserna i kommunen. Hon lyfter också betygskriteriet för idrott i årskurs 6 och 9, enligt läroplan för grundskolan.Man ska kunna simma 200 meter för att bli godkänd. 

– Du kan vara Duplantis men fixar du inte simningen så får du inte godkänt betyg i idrott.

Eva tycker att kommunen borde satsa på att alla elever får förutsättningar att klara kunskapskravet i läroplanen, med hjälp av exempelvis intensivträning.

Den officiella och internationella simkunnighetsdefinitionen är att kunna simma 200 meter, varav 50 meter ryggsim. Enligt Svenska Livräddningssällskapets rapport från 2023 klarar inte 1 av 5 svenskar det, vilket motsvarar 1,5 miljoner personer.

Skolverkets rapport Simkunnighet i årskurs 6 visar på en nedgång jämfört med kartläggningen 2014. Resultaten bygger på en enkät riktad till lärare i idrott och hälsa som genomfördes under våren 2022. 

undefined
Lena Svensson, simlärare och ledare för simskolan i Blackstad.

På simskolan i Blackstad har det utförts och sålts 50 stycken av årets märke, berättar Lena Svensson. 

– Fler av eleverna tog även gamla årtal av märket. Motivationen att utföra prov är hög när man vet att man kan.

undefined
"Mr Jones" – som var David Jonason sportpseudonym är mannen i mitten med hatt. Han var en man med många idéer, bland annat upphovsman till simborgarmärket.

VT har tidigare skrivit att det är en man från Västervik som ligger bakom idén med simborgarmärket. Förhoppningen var att fler skulle testa simkunnighet och att drunkningsolyckor skulle minska, vilket de också gjorde.

Det är oklart hur många som tagit märket i år i kommunen. Statistik är svår att få fram eftersom det är många aktörer som har sommarsimskola. Märket kan också tas hos Västerviks simsällskap och Simhallen.

Fakta om Simborgarmärket

1934 skapades märket och det bestämdes att män skulle simma 200 meter och kvinnor 150 meter. En åldersgräns på 16 år infördes. 

Några år senare bestämdes att sträckan skulle vara 200 meter för alla och åldersgränsen sänktes till 14 år. Den sänktes senare till 10 år för att efter 30 år försvinna helt.

1934 beställdes först 2000 simborgarmärken men 19 000 såldes.

Över 60 000 personer tar simborgarmärket varje år.

Simborgarmärket byter färg varje år och har alltid en färg, undantag 2018 då den bar pridefärger och 2024 som symboliserar en solnedgång.

Källa: Svensk Simidrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!