Löjrom är Sveriges svar på rysk kaviar
Det finns ingen rysk kaviar längre. Och det är vårt eget fel.
Västerbotten och löjrom. Detta är en lysande norrländsk kombination.Foto: Monika Gottfridsson
Foto:
De iranska delarna av Kaspiska havet är djupare och har klarat sig något bättre, men skörden krymper dramatiskt, även om det pågår försök att försöka bygga upp störbeståndet igen.
Världens förhoppningar står nu till den odlade kaviaren från bland annat Frankrike och Italien.
Då är det väl en salig tur att det finns löjrom. Vår egen inhemska lyxartikel som absolut inte skäms för sig i sammanhanget. Många finsmakare tycker till och med att den är godare än svart kaviar eftersom den är friskare i smaken.
Löjrom kommer från siklöjan som främst fiskas i Vänern och Bottenviken. Fisken leker på hösten och det är bara då man bereder löjrom. Rommen sköljs, torkas, saltas, paketeras och fryses in.
Den finaste löjrommen anses vara kalixlöjrom som fiskas i en begränsad del av Bottenviken där salthalten är tillräckligt låg för att siklöjan ska trivas. Den låga vattentemperaturen har också positiva egenskaper på kaviarsmaken, liksom fiskens naturliga föda på platsen.
Av de 200 ton löjrom som säljs årligen i Sverige är bara åtta procent kalixlöjrom. Löjrom fiskas även i Kanada, Finland och USA.
Köper man fryst löjrom blir den ofta lös och rinnig när den tinat. Ett tips är därför att låta den rinna av i ett melittafilter ett par timmar. Då blir den både snyggare, godare och lättare att arbeta med. Har man inte råd med löjrom är sikrom ett underskattat alternativ.
Men det finns inga tillfällen som inte tål att firas med äkta kalixlöjrom - och väldigt gärna i sällskap med en skvätt champagne. Ett nytt år till exempel.Recepten finns även på VT:s nättidning www.vt.se under rubriken Mat på sidan Kultur & Nöje.
Att dricka till löjrom:
Champagne är det gjutna valet till löjrom. Några förslag: Piper-Heidsieck Brut (nr 7332), 242 kronor (finns även i festlig magnumflaska för 596 kronor), Pol Roger Brut Réserve (nr 7549), 299 kronor (610 kronor för magnum) eller Gosset Grande Réserve Brut (nr 97393), 359 kronor.
Alkoholfritt: Mousserande Schloss Boosenburg (nr 1966 ), 44 kronor eller ölet Jever Fun (1978), 9 kronor för 33 cl.
Alkoholfritt: Mousserande Schloss Boosenburg (nr 1966 ), 44 kronor eller ölet Jever Fun (1978), 9 kronor för 33 cl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!