Ett sådant här löfte tar Västerviks kommun och polisen i Västervik fram en gång om året. I måndags signerades löftet av Sofia Karlsson, lokalpolisområdeschef, och Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd. Bland de punkter som finns med på prio-listan står organiserad brottslighet och kriminell gäng, ungdomskriminalitet, våld och andra brott i nära relation, trafikbrott, välfärdsbrottslighet och hedersförtryck. Även "Brottskoncentrationer kopplade till tider och platser" är med.
Vad kan det vara för platser?
– Periodvis har det varit stökigt på biblioteket, och på Bökensved. Det kan också vara på skolgården, efter skoltid, när folk hänger kvar där, säger Anna Norén, brottsförebyggande säkerhetssamordnare på Västerviks kommun.
Hur har ni kommit fram till punkterna i löftet?
– Det kommer från den lokala lägesbilden. Vi tar dels fram en större lokal lägesbild varje år, dels veckolägesbilder. En del punkter är sådant vi ser på nationell nivå, som organiserad brottslighet. Tittar vi på hedersförtryck är det något som utreds just nu, vi vill få en bild över hur det ser ut.
Kan du ge exempel på hur medborgarna i Västervik kommer märka att kommunen och polisen skrivit under det här löftet?
– Är man till exempel förälder och vill ha stöttning i sitt föräldraansvar kan man märka det genom att vi har ett nytt föräldrastödsprogram, "Här kommer storken". Vi samverkar också kring normbrytande unga, genom SSPF (Skola, socialtjänst, polis och fritid), för att det ska fungera bättre.
Kommunen ska också satsa på en ny arbetsmetod, ABC, vid inledningen av kontakter med familjeenhetens behandlingsgrupp – i syfte att stärka familjerelationer och hjälpa föräldrar att handskas bättre med vardagssituationer.
När det gäller brottskoncentrationen på vissa platser ska kommunen utveckla ett särskilt arbetssätt för att kunna prioritera sina resurser och åtgärder bättre. Polisen ska göra minst hundra platsbesök på ett år med åtgärder som anpassas efter vilka problem som finns och ägna sig åt "ordninghållande fotpatrullering" på de platser där behovet är som störst, enligt det dokument som skrivits under.
Polisen och kommunen ska också fortsätta samverka kring organiserad brottslighet genom myndighetsnätverket "Tistel" som ska träffas minst fyra gånger per år, och utveckla samverkan kring kriminella som vill lämna kriminaliteten bakom sig, alltså så kallad avhopparverksamhet.