Löften om framtida jobb står kvar
Framtida statlig etablering i Arvidsjaur ska inte ta jobb från Västervik.
Arvidsjaur, där regementet K4 ska läggas ner, har av regeringen tilldelats Peter Lagerblad som särskild kontaktperson och han sa till TT på onsdagen att ?regeringen tidigare talat om att lokalisera en kriminalvårdanstalt och en del av den nya Försäkringskassans verksamhet i Arvidsjaur?. Precis det som man hoppas på även för Västerviks del.
? Det handlar definitivt inte om samma fängelse. Det är inte samma verksamheter vi pratar om, säger nu Ulf Lönnquist, Västerviks kontaktman hos regeringen.
För Arvidsjaurs del innebär riksdagens beslut att den i dag militära verksamheten på K4 delvis ersätts med en civil, nämligen en utökad testanläggning, framför allt för bilar. Ett centrum för test- och övningsverksamhet i subarktisk miljö ska utvecklas där och ska ersätta de 120 jobb som försvinner från försvaret, enligt Piteå-Tidningen. Dessutom ska en jägarutbildning i Boden förläggas till Arvidsjaur.
Så sent som i förra veckan lovade Kriminalvårdsverkets planeringschef Lars Bergman i VT att byggandet av ett nytt fängelse i Västervik ligger kvar i planerna. Han sa också då att inga andra orter är aktuella för placeringen av det nya storfängelset.
Enligt Kriminalvårdsverkets lokalförsörjningsplan fram till 2008 beräknas fem nya fångvårdsanstalter byggas. Här anges en enda för Kalmarområdet och för 200 interner, det som senare kommit att delas på två. Men här finns ingenting om ett nybyggt fängelse i Arvidsjaur eller ens i Norrland. Ett antal äldre fängelser ska samtidigt läggas ner.
Antalet häktade och dömda till fängelse förväntas öka med ungefär 450 personer under samma tid.
I diskussionerna om vilka statliga verksamheter som kan etableras i Västervik i framtiden finns också hopp om den nya arbetsskadeenheten på Försäkringskassan, sedan den nya myndigheten bildas vid årsskiftet.
I dag handläggs och utreds arbetsskadeärenden ut på de enskilda försäkringskassorna.
? Vi utreder nu hur arbetet ska organiseras i den nya myndigheten men vi har inte fått något uppdrag från regeringen om att en sådan enhet ska flyttas ut i landet, säger Sivert Gårdestig.
Han är chef för den avdelning på Riksförsäkringsverket som idag har det övergripande ansvaret för utredningsarbetet ute på kassorna.
? Jag förstår att man kan ha förhoppningar ute i landet men man måste skilja på visioner och konkreta planer. Vi ska ta fram ett beslutsunderlag före årsskiftet för den nya myndigheten och därefter fattas beslut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!