Det är vanligt att kommuner låter ungdomar arbeta inom olika kommunala verksamheter. I kommunen i år arbetar 225 ungdomar med sådant arbete.
Nytt för kommunen i år är att den hjälper ungdomar till arbete inom näringslivet och dessutom hjälper till med finansieringen av utfört arbete.
Under sommaren arbetar 135 ungdomar födda mellan 1995 och 1997 i restauranger, butiker, och inom industri, reklam och data.
Lösningen är denna: Företagen betalar för en praktikant, och kommunen ser till att den andre praktikanten får sin lön. Den utbetalas av en Sparbanksstiftelsen Tjustbygden. En två för en-lösning. Företagen får två praktikanter för köpet av en.
LO är kritiska till den här lösningen, och hävdar att Västerviks kommun agerar bemanningsföretag, utan att ha bemanningsavtal.
– Att lönerna betalas ut av Sparbanken är inte en förmildrande omständighet. Detta sker på bekostnad av riktiga löner som hade kunnat gå till arbetslösa eller skolungdomar, säger Richard Pelle som tillsammans med kollegor från LO besökte flera arbetsplatser i Västervik under måndagen.
Det här är lönerna som betalas till praktikanterna.
Födda 1995: 60 kr/timme.
Födda 1996: 58 kr/timme.
Födda 1997: 55 kr/timme.
Jämförelsevis ska en person utan förkunskaper som arbetar inom hotell och restaurang ha en minimilön på 111 kr och 40 öre per timme enligt kollektivavtalet. (Källa: Hotell- och restaurangfacket).
LO anser att kommunens lösning subventionerar företagen i Västervik.
– Företagen ska bära sig själva, nu tjänar de pengar på att ha praktikanterna hos sig, säger Richard Pelle.
Dessutom ställer sig Pelle frågande till vilket avtal praktikanterna har när de befinner sig på arbetsplatserna.
– När någon arbetar inom restaurangbranschen är det hotell och restaurangfackets avtal som ska gälla, och inom industrin är det industrifackets avtal som ska gälla (och så vidare).
Ove Öhrling, kommunens arbetsmarknadschef, delar inte alls Richard Pelles syn på situationen.
– Det här är en mycket positiv satsning för alla inblandade, ungdomarna, företagen och kommunen. Projektet ger ungdomarna den första erfarenheten av arbete som är så viktig, säger han.
Han berättar att stiftelsen betalar 742 000 kronor till ungdomslöner och till en projektanställd inom kommunen som administrerar praktikanternas arbete mot näringslivet. Kommunala pengar går inte till de praktikanter som arbetar inom näringslivet, de går bara till de som arbetar kommunalt.
När VT kontaktar Arbetsförmedlingen i Västervik ställer de sig positiva till kommunens arbetssätt.
– Jag tycker att det låter positivt så som kommunen gör. Det innebär att ungdomarna kan tänka vidare mot arbete. Inte så många skulle ha möjlighet att hitta jobb om inte kommunen gjorde den här satsningen, säger Anne-Brith Sköld, tillförordnad arbetsföremedlingschef.